Борисов разцелува американския посланик

0
Херо Мустафа се опита да запази дистанция от премиера, но не й се получи
Херо Мустафа се опита да запази дистанция от премиера, но не й се получи

 

Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари.

Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на посланията в хода на предизборната кампания през 2014 г., но продължава и след това с нови сюжети.

Премиерът Бойко Борисов шокира с фамилиарното си поведение извън всякакъв протокол пред посланиците на САЩ, Азербайджан и Кипър, които заведе да разгледат как върви строежът на интерконекторната газова връзка с Гърция.

- Я, мойте приятели, бе де'а! - беше една от първите му реплики, която се чу във видеото от популярния от пролетта реалити сериал "В джипката", който пиарката му Севделина Арнаудова снимаше. В различните му серии Борисов обикаля страната, разглежда различни строителни обекти, а местните управници угоднически му обясняват докъде са стигнали и колко са му благодарни за това, което прави за региона им.

"Тука малко кално – да видите как става", каза той поучително, оправяйки си вратовръзката, след като се ръкува с посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова и изненадващо се наведе и разцелува по двете бузи американския посланик Херо Мустафа, която е в София от по-малко от месец. Мустафа прие бурния порив на премиера като приятелски жест.

"Време хубаво сме поръчали!", каза свойски премиерът на дамите, повеждайки ги пеша на оглед. "Да, да!", отвърнаха му те любезно на български език. "В София много бърборят, но практиката е друго", разясни им Борисов, обяснявайки каква е била процедурата за строежа на връзката.

"А, знаеш ли кое е най-хубавото?", обърна се той към вървящите до него Наргиз Гурбанова и Херо Мустафа. "Археолозите намират неща, които кой иначе ще дойде тук да рови, да търси." След това им обясни, че в началото не се разбирал с археолозите, но след това те напълнили музеите с артефакти. "Само за археологията са 4 млн. лв. – 2 млн. лв.... about!", похвали се Борисов, вметвайки дума на английски.

Заради неловката пауза при дългото пешеходно разстояние премиерът отново се изтъкна: "Ей, виж кво време поръчах, топличко..." През това време преводачите чинно превеждаха на посланиците.

Ръководителката на археологическия екип, до която стигна шествието, също беше поздравена на "ти": "Здравей, госпожо!"

"А! Ела да видиш! На 7000 години е това!", обърна се Борисов към Херо Мустафа, която заедно с Наргиз Гурбанова е прегърната преди това неочаквано от познат на Борисов, представен като зам.-шеф на БАН. В разговора с него става ясно, че не достигат археолозите и реставраторите и Борисов съветва един от тях, който е на обекта: "Направи една школа, Министерството на образованието да ти я финансира..."

Идилията беше прекъсната от журналисти, които зададоха неприятни за лидера на ГЕРБ въпроси. Една от журналистките поиска да зададе въпрос за изборите, но Борисов отсече: "Не, не ме интересува". След това все пак отговори, но с голямо неудоволствие.

Делегацията също беше осводомена от него за медиите: "Това знаеш ли колко е неприятно за медиите да го слушат. Това, цялата им доктрина рухва. Те искат в България да е лошо, гадно. Тогава им е приятно", обясни премиерът на неловко кимащите дами, които съпровожда.

Качвайки се в джипа си след археологическата разходка, Борисов нареди: "Я, Херо да дойде тук!" "Тя да дойде тука отпред", получи инструкции още веднъж охраната. Американският посланик прие поканата и седна на предната седалка до премиера шофьор. Докато се возеха, тя се обръщаше към него с учтивото "Mr prime minister". Той продължаваше на "ти". Два пъти сряза агентите на НСО, които се чуват по радиостанцията с думите: "Стига бърборили!"

"ПращаАх едни твои колеги да гледат "Авионамс" – ще се сетиш за кои ти говоря", продължи на "ти" към американския посланик премиерът.

"Сега си спокойна за диверсификацията, нали?"

Най-после джипа спря и Борисов обяви: "Само ше слеза да ти кажа довиждане и заминавам за София, пък в четвъртък ще се видим." Той заобиколи колата, хвана с две ръце главата на Херо Мустафа, разцелува я, стисна я до гърдите си и я благослови: "Да си жива и здрава!" Разбра се, че я е поканил в четвъртък сутринта на кафе в Министерския съвет, за да обсъдят "някои стратегически работи".

През пролетта боксьорът Кубрат Пулев целуна репортерката Дженифър Равало в края на кратко интервю след победата си срещу Богдан Дину в първия си мач в САЩ. Американката, наричана Джени Суши, нае известния адвокат Глория Олред и двете поискаха наказание за българина. Впоследствие спортната комисия в Калифорния спря правата му, глоби го и го задължи да посети образователен курс, свързан със сексуалния тормоз, който Пулев се принуди да изкара. Съвпаденията със случката с интерконектора обаче се случайни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари