Борисов: Аз още декември месец съм свалил доверието си от президента

1
Иска да отклони атаката към нас, защото ние сме беззащитни и така му е по-изгодно, заяви премиерът
Иска да отклони атаката към нас, защото ние сме беззащитни и така му е по-изгодно, заяви премиерът

С президента Румен Радев нямаме никъде пресечни точки, освен безсмислените консултативни съвети, където никога нищо не се е решило. Президентът даже ще ме облекчи.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като в обръщение към нацията държавният глава свали доверието си към кабинета.

Как Радев ще свали нещо, което няма? Това е пряка намеса в независимостта на властите. Точно това, което винаги е говорил, заяви още Борисов.

Откъде накъде ще се коментира така едно управление от няколко политически партии, спечелили изборите по честен начин. Той е на настроения малко, смята премиерът и съобщи, че в същото време президентът е изпратил писмо, за да търси услугите на икономическия министър.

"Нито искам да слушам, нито да участвам (в проблемите на Радев с прокуратурата). Ако тогава ме беше попитал някой, щях да кажа, че всеки прави нещо за любимата жена. А не да ми дава оценка Митко, келеш такъв (има предвид гостуването сутринта на главния секретар на президента Димитър Стоянов в bTV). Търсят противопоставяне с правителството. Той (Радев) не дава доверието, че да го сваля. Хабите ми енергията (към репортерите). Има връзка (с последните събития), защото е опасно да атакува прокуратурата. И ето вие, като някакви мисирки тука тичате "булю-булю-булю".

На възраженията от страна на репортерките, че ги обижда, вече по-спокойно им се извини: "Казах, че както ме гоните, казах "като", с цялото си уважение към вас".

А след това продължи за свалянето на доверие от страна на президента Радев: 

"Аз декември месец съм свалил доверие от него. Сега най-много да не ни вика на консултативните съвети. Никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент. Чета всякакви такива приказки, даже анализи... Няма, изкарваме си мандата и това е. Какво да направя, да седна да ревна ли? Дядо ми казваше: "Който гроб копае, сам пада в него".

"Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството, а с други независими институции", каза още премиерът, визирайки скандала отпреди седмица със СРС-тата срещу президента, огласени от прокуратурата.

"Това е пряка намеса в независимостта на властите. Точно обратното на това, което той винаги е говорил - продължи тирадата си Борисов. - Откъде накъде ще коментира по такъв начин едно управление от няколко партии, спечелили изборите по законен начин. И днес социологически агенции - червени, пембени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Освен това той е на настроение малко - явно проблемите, които си има с прокуратурата, от което ние сме се дистанцирали изключително. Само преди няколко дни ми направи добро впечатление, че пред чуждите дипломати заяви, че водим балансирана политика. Разбрах, че казал, че сме се поставили в услуга на други държави. Кои са тези? Затова , че някои шпиони сме ги изгонили? Аз днес сутринта подписах писмо до мен от него, да му дам Емо Караниколов за мероприятие - това беше към 11 ч. И един час по късно какво се е променило?"

"Ми ние с него нямаме никакви пресечни точки, освен безсмислените консултативин съвети. Още декември казах, че Радев прави политически изказвания и казах, че той за мен вече не е президент, като обединител. Той говори това, които БСП и ДПС говорят. Днес повтори неща, които... за водоснабдяването. Ми, нима кметът Владимиров не обясни точно и ясно, че неговата партия 70 години не е подменила един водопровод? Казал, че не се справяме с боклуците. Когато станах кмет на София бяха я заринали в боклуци. Направихме най-модерни заводи за боклуци, 55 пречиствателни станции в цялата страна, по морето. В последните 20 години винаги съм бил 20 часа в услуга на народа. И днес съм тук да се помогне на тези хора".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари