Борислав Българинов: Последиците от неразумното поведение на пътя могат да бъдат ужасяващи!

0
Редно е да се замислим преди да настъпим педала на газта или да предприемем рискова маневра. Животът трябва да бъде водеща ценност
Редно е да се замислим преди да настъпим педала на газта или да предприемем рискова маневра. Животът трябва да бъде водеща ценност Снимка: БГНЕС / Архив

Редно е да се замислим преди да настъпим педала на газта или да предприемем рискова маневра. Животът трябва да бъде водеща ценност

Днес отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП, като през първите години се отбелязва само в Европа. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе се включват в отбелязването на Деня, като отправят призив към широката общественост за отговорно поведение на пътя, както от страна на водачите на моторни превозни средства, така и към пешеходците.

„Последиците от неразумното поведение на пътя могат да бъдат ужасяващи! Редно е да се замислим преди да настъпим педала на газта или да предприемем рискова маневра. Животът трябва да бъде водеща ценност.“, каза областният управител Борислав Българинов.

„Нека подходим със смирение пред страданието и болката на пострадалите при пътнотранспортни инциденти!“, допълни още той.

Днешният призив на кампанията звучи оптимистично: „Ние НЕ искаме животът ни да е спомен за жертвите, а искаме да го живеем ЗАЕДНО!“

Основна цел на ООН е до 2030 година да се постигне 50% намаление на дела на превозните средства, които пътуват над допустимото ограничение на скоростта. Именно скоростта на движение е и във фокуса на събитията, които се организират в целия свят за отбелязване на Деня през 2021-а. Несъобразената скорост е една от главните причини за настъпили тежки ПТП-та, както по света така и у нас. Доказано е, че увеличаването на средната скорост е пряко свързано, както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея. Според изследване на Световната здравна организация, всяко увеличение с 1% на средната скорост води до 4% увеличение на риска от катастрофа.

От Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR – European Federation of Road Traffic Victims) е предоставен достъп до различни информационни и образователни материали, като всички те може да се използват безплатно и свободно при условие, че не се променят или премахват съществуващите лога. Те са достъпни на следния уеб адрес: https://worlddayofremembrance.org/#top.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари