Безработицата в Русе запазва нивото от 4%

1
В "Бюро по труда" - Русе вече работят двама нови специалисти - психолог и мениджър на случаи
В "Бюро по труда" - Русе вече работят двама нови специалисти - психолог и мениджър на случаи

През месец юни официално регистрираните безработни русенци са 3233, което означава, че безработицата в града запазва нивото от 4%, при средно 9.6% за страната. В края на месеца регистрираните са със 112 по-малко от месец май, и с 343 души по-малко от същия месец на 2014 г. Тези данни изнесе директорът на дирекция "Бюро по труда" - Русе Румен Януаров

Сред регистрираните безработни преобладават специалистите - 40%, без специалност са 30%, и с работнически професии - 30%. Според образованието преобладават тези със средно - 51%, висшистите са 26%, а с основно и по-ниско - 23%. Запазва се тенденцията мнозинството безработни да са над 50 години - 44% от всички регистрирани. Младежите до 29 години са 426.

През изминалия месец на работа са постъпили 450 човека, което е със 71 повече от май. Сред тях с работническа професия са 132, специалистите са 200, а без професия - 118. 106 са постъпилите на работа младежи. 

Обявените през юни свободни работни места са 420, като 55% от тях са в частния сектор. Пребладава търсенето на персонал в мебелната, текстилната и шивашката промишленост, производство на хляб и хлебни изделия, химическа промишленост. Най-търсени са професиите машинен оператор, ел.монтьор, бояджия, продавач-консултант, шивач, спомагателен работник, барман, готвач, сервитьор, общ работник. 

В "Бюро по труда" - Русе вече работят двама нови специалисти - психолог и мениджър на случаи, съобщи още Януаров. Наред с това в Община Русе, отдел "Социални дейности" вече действа младежки медиатор, с който ще се работи съвместно. Целта на всички тях ще бъде издирване, регистриране и активизиране на безработни младежи, както и връщането им към различни форми на образование и в крайна сметка - постоянна заетост.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари