Betindex: Всички гледат към Беларус, а БАТЕ продължава да губи позиции

1
Беларуският футбол се радва на безпрецедентен интерес в последните седмици
Беларуският футбол се радва на безпрецедентен интерес в последните седмици

Беларуският футбол се радва на безпрецедентен интерес в последните седмици

Това, разбира се, изобщо не е случайно, а и не се дължи на кой знае какво повишаване на нивото в шампионата на бившата съветска република. Обяснението е съвсем просто – първенството на Беларус единствено в цяла Европа на беше отменено или прекъснато заради коронавируса. Нещо повече – Висшата лига всъщност стартира в края на март, когато всички шампионати на континента бяха преустановили активност.

А се оказа, че и в това първенство има какво да се види. Най-малкото доскорошният хегемон БАТЕ Борисов продължава да губи позиции. След като спечели 13 последователни титли и 5 пъти влезе в групите на Шампионската лига, отборът на „трактористите” отстъпи от върха през 2019 г., когато първи в класирането завърши Динамо Брест. Беларуската лига се играе по системата есен-пролет, която се прилага само в по-северните региони на Европа. Отстъплението на БАТЕ продължава и в началото на този сезон, отбеляза Бетиндекс, като предвижда, че тимът от Борисов ще има трудности да си върне върха. Това дава основание на все повече хора насочват внимание към футбола в тази страна – интригата е налице, а при водещите букмейкъри като bwin България се намират интересни опции  за прогнози.

БАТЕ Борисов регистрира две поражения в първите си три мача. Мнозина се питат на какво се дължи това, че „трактористите” изпуснаха доминацията на вътрешната сцена. Още през 2018 г. се появиха първите сигнали за отстъпление, които не бяха овладени след две поредни треньорски смени. Факт е, че след Виктор Гончаренко и Александър Йермакович, които водеха тима сумарно в продължение на 10 години, така и не се намери точният човек.

Шампионът също не стартира добре

Динамо Брест, който през миналия сезон отне званието шампион на БАТЕ, не започна особено сполучливо кампанията през 2020 г. Носителят на титлата спечели само един от първите си 3 мача. Още по-плачевно беше представянето на най-големия клуб в Беларус от съветската ера – Динамо Минск, който бързо потъна в зоната на изпадащите.

За сметка на това перфектен старт регистрира новакът Енергетик. Столичният тим, който се завърна в елита на страната за първи път от 15 години насам, спечели първите си 3 мача и оглави класирането. Никой обаче не очаква тимът, чието име е допълнено от абревиатурата БГУ (на български – Беларуски държавен университета), да се бори за титлата. Доста по-сериозни шансове в това отношение има съставът на Шахтьор Солигорск например, а защо не и на Слуцк.

Но въпреки изненадващото специалистите са убедени, че най-късно в средата на сезона битката за първото място отново ще се води между обичайните заподозрени – дългогодишния хегемон БАТЕ и защитаващият титлата си Динамо Брест. Трудно е да се прогнозира дали интересът към шампионата на бившата съветска република ще се запази тогава, когато навлезе в решителната си фаза. По всяка вероятност – не, тъй като през лятото, най-късно през есента на дневен ред отново ще дойдат водещите лиги в Европа. Но поне през пролетта на 2020 г. футболът в Беларус събира погледите на незапомнено голям брой почитатели на играта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари