Нов формат за Шампионска лига след 2024 г.: Всичко, което трябва да знаете

0
Шампионската лига на УЕФА ще претърпи значителни промени от сезон 2024/25
Шампионската лига на УЕФА ще претърпи значителни промени от сезон 2024/25

Шампионската лига на УЕФА през сезон 2024/25 ще следва нов формат. Какво ще се промени, какво ще остане същото, какво означава това за феновете и как се отразява на другите клубни състезания на УЕФА. Има причина европейският футбол да е един от най-успешните и популярни спортове в света. Окончателният формат, списъкът за достъп и календарът за европейските клубни състезания бяха одобрени на 10 май 2022 г., след решението на УЕФА от 19 април 2021 г. за въвеждане на нова състезателна система.

Как ще се промени форматът на Шампионската лига от 2024/25?

От сезон 2024/25 Шампионската лига на УЕФА ще претърпи значителни промени в своя формат. Основната промяна е отклонението от текущата система на груповата фаза. Вместо 32 участника, както е в момента, 36 клуба ще бъдат част от фазата на Шампионската лига. Това предоставя възможност на още четири страни да се включат в състезанието и да се изправят срещу най-добрите клубове в Европа.

Според новия формат, всичките 36 участващи клуба ще бъдат класирани заедно в една лига. Вместо да играят два пъти срещу три противника, както досега, те ще имат по осем мача срещу осем различни отбора. Половината от тези мачове ще се провеждат на собствен терен, а другата половина - навън.

За да се определят осемте различни опонента, отборите първоначално ще бъдат разпределени в четири групи. След това всеки отбор ще бъде изтеглен да играе с двама опоненти . Този подход дава възможност на клубовете да покажат своите способности срещу по-разнообразен набор от опоненти и увеличава вероятността да видим най-добрите отбори да се изправят един срещу друг по-често и по-рано в състезанието.

А ключът към вълнуващия свят на спорта е https://www.bemybet.com/bg/inbet-bonus-kod/, особено на едно от най-престижните футболни състезания в света - Шампионската лига на УЕФА. През 2023/24 сезон той е популярен сред феновете и този уникален код отваря вратата към най-зрелищните мачове и събития в европейския футбол.

Как ще бъдат разпределени четирите допълнителни места в груповата фаза на Шампионската лига?

  • Слот едно: Това място ще бъде за клуба, който е класиран на трето място в шампионата на асоциацията на пета позиция в списъка за достъп. Този списък се формира чрез класирането на клубния коефициент на асоциацията на УЕФА.

  • Слот две: Второто място ще бъде предоставено на местния шампион чрез увеличаване от четири на пет броя на клубовете, които се класират по пътя на шампионите в квалификационния процес на състезанието. Този процес включва четири квалификационни кръга.

  • Слотове три и четири: Тези две места ще бъдат присъдени на асоциациите с най-добро колективно представяне от техните клубове през предходния сезон. Класирането се базира на клубния коефициент на асоциацията от предходния сезон, който отчита общия брой точки от клубния коефициент, получени от всеки клуб от асоциацията, разделен на броя на участващите клубове от тази асоциация.

Всяка от тези две асоциации ще спечели по едно автоматично място във фазата на лигата, наречено "European Performance Spot", за клуба, класиран на следващото място в националната лига след тези клубове, които вече са се класирали директно за фазата на лигата. За повече информация следете Официалния сайт на UEFA.

Как ще изглежда календарът при новия формат на трите състезания?

  • Мачовете от Шампионската лига и Лига Европа ще се провеждат между септември и януари, докато мачовете от Лига на конференциите Европа ще се играят между септември и декември.

  • Всяко от трите клубни състезания ще има една изключителна седмица на мача, когато другите две състезания няма да са насрочени за същата седмица.

  • В стандартните седмици мачовете от Шампионската лига ще се играят във вторник и сряда, докато мачовете от Лига Европа и Лига на конференциите Европа ще се играят в четвъртък.

  • В ексклузивната седмица на Шампионската лига, мачовете от Шампионската лига ще се играят във вторник, сряда и четвъртък.

  • В ексклузивната седмица на Лига Европа, мачовете от Лига Европа ще се играят в сряда и четвъртък.

  • В ексклузивната седмица на Лига на конференцията Европа, мачовете от Лига на конференцията Европа ще се играят в четвъртък.

За последния мач от всяка от фазите на лигата на състезанията, всички игри ще се провеждат едновременно. Това е важно, за да се избегне влиянието на резултатите от други мачове върху решенията и стратегиите на отборите. За още актуални новини следете и платформата Спортал.бг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари