Български ученици спечелиха 8 медала на олимпиада по астрономия в Китай

3

Огромен успех за българския ученически отбор по астрономия

Най-добрите ни таланти в тази сфера спечелиха 8 медала - един златен, един сребърен и шест бронзови от международната олимпиада в Китай. Златното отличие беше завоювано от математика от Варна Светослав Арабов. С какви трудности са се сблъскали младите астрономи по време на олимпиадата и за какво мечтаят в бъдеще, вижте.

Международната олимпиада по астрономия се завърна в присъствен вариант след две години, през които се провеждаше онлайн заради ковид пандемията. Тази година домакин беше град до столицата Пекин. България беше представена от 8 млади астрономи от Варна, София, Русе, Хасково и Кърджали. Всички те спечелиха медали.

"Това е екзотично пътешествие, среща с връстници от други страни, с други култури и може би среща с бъдещи колеги астрономи, с които те, ако посветят професионалната си кариера на тази наука, може би ще работят един ден заедно", коментира Ева Божурова, астроном в НАОП „Николай Коперник“ - Варна, цитирана от БНТ.

Математиците от Варна Светослав Арабов и Миглена Маркова спечелиха златен и бронзов медал в младшата група. Успехът за Светослав е още по-ценен, след като в борбата за първото място той събра най-много точки от всички участници- 57 от общо 80 и победи най-добрият китайски астроном сред учениците.

"Все пак готини хора бяха. Но все пак се радвам, че ги бихме. 03:29: Чувствам се добре, като цяло и малко повече самочувствие имам за следващи турнири", сподели Светослав Арабов, ученик в Математическа гимназия - Варна.

Олимпиадата преминала в три основни кръга. В първия учениците решавали теоретични задачи.

"Това са задачи за теория, където просто трябва да знаеш как се борави с всички закони. Там се представих добре", смята Светослав Арабов.

Вторият кръг за астрономите бил наблюдателният, при който е трябвало да намерят и разпознаят определени обекти в небето.

"Наблюдателният кръг гледахме екрани, на които се показваха небесни обекти понеже има лоши условия за наблюдения в Китай, светлинно замърсяване. Имаше снимки на обекти и ние трябваше да ги видим и разпознаем. Единият беше Юпитер, другият беше мъглявината М101. Също трябваше да разпознаем къде се е появила свръхнова в тази галактика", обобщи Миглена Маркова, ученик в Математическа гимназия - Варна.

В третия кръг – практическия, са чертали графики.

"Той е като теоретичния, само че графиките, които трябват за решаване на задачите, си ги правиш сам и просто измерваш по тях, за да получиш краен резултат", разказа Светослав Арабов.

Български отбори традиционно участват в астрономически олимпиади от 26 години и постиженията на нашите ученици са винаги високи.

"Ние сме от много добрите и това се дължи на мрежата от Народни астрономически обсерватории в страната и на учителите ентусиасти в градовете, където няма такива обсерватории, които водят кръжоци по астрономия. Не са много страните, където е запазена или е развита подобна традиция", каза Ева Божурова, астроном в НАОП „Николай Коперник“ - Варна.

Интензивната подготовка за участие в олимпиадата е отнела две седмици. На лагер във Варна, учениците са решавали теоретични, практически и наблюдателни задачи по 9 часа на ден.

"При подготовката си за тази олимпиада придобиват опит в изследователската работа. Те виждат какво е това изследователска работа, тъй като практическите задачи наподобяват в действителност това, което астрономите правят", допълни Ева Божурова.

За подготовката си младите астрономи разчитат на извънучилищните занимания.

"Учебният материал върху, който се съставят задачите по астрономия на над 90%, изобщо не се учи в училище и се разчита само на извънучилищна подготовка", заяви Ева Божурова.

Миглена и Светослав са запалени по астrономията още от малки. Двамата са изгледали много филми за космоса и са изчели десетки енциклопедии. Казват, че бъдещето им е свързано с астрономията.

"Може би ще отида в чужбина, но ще се върна в България", категорична е ученичката Миглена Маркова.

Повечето от учениците, които участват на международна олимпиада по астрономия, след това продължават и професионално да се занимават с тази наука. Подобни са плановете на Миглена и Светослав, чиито мечти са големи, а времето да ги изпълнят - достатъчно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Браво
    Безплатна екскурзия до една от най-бързо развиващите се държави в момента, която до 20 години ще изпревари почти всички останали по планетата по БВП и индустрия. И на мен ми се иска да отида на безплатна екскурзия до там да видя малко цивилизация.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари