Български ученици спечелиха 5 медала от олимпиада по астрономия в Грузия

0
Гимназистите ни се конкурираха с 240 състезатели от 48 държави
Гимназистите ни се конкурираха с 240 състезатели от 48 държави Снимка: МОН

Български ученици спечелиха пет медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Грузия - два златни, два сребърни и един бронзов

Гимназистите ни се конкурираха с 240 състезатели от 48 държави, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Златните медали спечелиха Александър Проданов от Профилираната природо-математическа гимназия в Казанлък и Явор Йорданов от Националната природо-математическа гимназия. Сребърните отличия са за Маргулан Исмолдаев от Варненската математическа гимназия и за Баян Гечев от Софийската математическа гимназия. Бронзов медал спечели Константин Кръстев от Природо-математическата гимназия в Бургас.

Ръководители на българските ученици са Никола Каравасилев (от Частно средно училище Izzi Science for Kids и от Първа частна математическа гимназия) и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН.

Олимпиадата имаше три индивидуални етапа - теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011 г., когато олимпиадата е в Полша, припомнят от МОН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари