България не е желан партньор в ЕС

0
Страната ни е на едно от последните места сред държавите, с които останалите 27 в ЕС биха искали да си сътрудничат по евровъпроси
Страната ни е на едно от последните места сред държавите, с които останалите 27 в ЕС биха искали да си сътрудничат по евровъпроси Снимка: БГНЕС

България е на едно от последните места (24-о) сред държавите, с които останалите 27 в ЕС биха искали да си сътрудничат по евровъпроси.

В същото време тя е поставена на 20-о място по влияние върху европейската политика.

Това показва проучването EU Coalition Explorer на Европейския съвет за външна политика, което представя взаимодействието между 28-те членки. пише 24 часа. То се прави на всеки 2 години и е проведено сред 800 политици, анализатори, евроексперти, журналисти. Участниците отговарят на 20 стандартизирани въпроса. Резултатът на всяка държава се изразява като процент от общия брой гласове.

За желанието да бъде контактувано с нея по евротеми България получава 0,3%. Същият резултат имат Хърватия и Словения. Малта е най-малко желаната за контакти с 0,1%. На другия полюс са Германия с 20,8% и Франция с 13,8%. Трети най-желан партньор за обсъждане на европроблеми парадоксално е излизащата от ЕС Великобритания.

0,8% от гласувалите са посочили страната ни като държава, с която техните страни имат споделени интереси по европейските политики. По този показател зад нас са само Кипър и Малта, а отново първа е Германия с 12,5%. С резултат 14,2% тя е посочена и като държавата, с която най-лесно се работи. По този показател България има резултат 0,7% и се нарежда на 25-а позиция. Най-високо страната ни се изкачва по отношение на отдадеността си на интеграцията (17-о място).

Що се отнася до двустранните връзки, България има такива основно с Румъния. 6% от професионалистите в Румъния са отбелязали, че правителството им би се свързало със София по европейски въпроси. Същото отговарят 2% от австрийците, 1% от унгарците и 1% от шведите.

България поставя Германия и Франция като най-важните си партньори, следват ги Австрия, Румъния и Гърция.

На въпроса с кои държави имат дългосрочни общи интереси България е избрана от 12% от участниците в Румъния, 6% от Хърватия и по 4% от Гърция и Унгария. Българската позиция поставя Румъния на първо място, следвана от Германия и Унгария.

Страната ни заедно със Словения, Хърватия и Румъния остава извън неформалните групи по интереси в ЕС. Те са на 6-те основателки, на 6-те най-големи в ЕС, на 7-те влиятелни, на 7-те южни и Вишеградската четворка. Най-неодобрявана като цяло в ЕС е Унгария, следвана от Великобритания и Полша. България е чак на 18-о място по неодобрение.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари