Ковачевски: С Петков установихме нов принцип на сътрудничество

0
Според македонския премиер това е правилният път за решаване на спора
Според македонския премиер това е правилният път за решаване на спора Снимка: БТА / архив

Според македонския премиер това е правилният път за решаване на спора

С разговорите с българския премиер Кирил Петков е установен нов принцип на сътрудничество, който според македонския премиер е правилният път за решаване на спора. Това каза днес премиерът Димитър Ковачевски след срещата с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от БГНЕС.

Сегашното статукво не е от полза за никого. Блокадата на преговорите за присъединяване на страната се усеща в целия регион. Необходимо е Северна Македония да има кристално ясна европейска перспектива, каза днес премиерът.

На съвместна пресконференция след срещата Ковачевски благодари на Борел за категоричната подкрепа за започване на преговорите.

Според Ковачевски само напълно обединена Европа може да бъде силна.

Войната, която се води, е риск за засилване на влиянието на трети страни в региона, за което всички трябва да бъдем изключително внимателни и подготвени. Оставянето на геостратегическа празнина в нашата част от Европа не е опция, бързата интеграция на Северна Македония и региона в ЕС ще осигури стабилност в Европа. Нуждаем се от предсказуеми, ускорени и засилени процеси на интеграция в ЕС“, каза той.

По отношение на руско-украинския спор той припомни, че Северна Македония като членка на НАТО е поставила позицията си в съответствие със своите съюзници.

Ковачевски добави, че това правителство остава ангажирано с реформите, върховенството на закона и борбата с корупцията по икономически въпроси, а финансовата подкрепа на ЕС ще има голям принос в тази посока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ===
    Новият принцип е - общ господар, който плаща добре или поне го обещава, а за народа - сладки приказки, предателство и беднотия.
  • 2
    1
    Работата е ясна:
    Киро южноканадски се е подложил на Митьо северномакедонски....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари