Баба с 32 лева сметка дължи 1058

0
Жената е с едва 325 лева пенсия
Жената е с едва 325 лева пенсия

Възрастна софиянка е осъдена да плати многократно по-голяма от дължимата от нея сума за парно.

70-годишната Ирена Петрова имала неплатена сметка от 32 лв., но сега искат от нея да внесе по сметката на "Топлофикация" 1058 лв. Абсурдната ситуация е само една от хилядите подобни, от които се жалват потребителите на монополните дружества у нас. Стотици хора с подобни проблеми вчера дойдоха за консултации с частен съдебен изпълнител в приемната на Столична община, пише в. "Телеграф".

Инициативата на ЧСИ е да се помогне на всеки, който е закъсал с дългове. Разяснителната кампания се провежда в над 30 общини в цялата страна. Казусът на г-жа Петрова е много показателен. Възрастната жена притежавала апартамент в ж.к. "Света Троица", но го продала. Останало й да плати 32 лв. за парно, но на гишето служителката на "Топлофикация" я посъветвала да изчака изравнителната сметка от "Техем" и тогава да плати.

Междувременно новият собственик на жилището сменил партидния номер на имота. Когато дошла изравнителната сметка, се оказало, че бабата има да получава 61 лв. Служителката от гишето си приспаднала дължимото и върнала на пенсионерката 29 лв. Приспаднатата сума обаче била отчетена към новия, а не към вече закрития партиден номер. Така, без да подозира, Петрова се оказала длъжница. Не след дълго от "Топлофикация" завели дело срещу нея.

Пенсионерката пък заживяла в по-малко жилище на ул. "Гео Милев" 16. Призовката три пъти я търсила на новия адрес, но се оказало, че вместо на улицата обикаляла блок 16 в квартал "Гео Милев". Така, след като не била открита, уведомлението било пуснато в интернет, а до мрежата възрастната дама нямала достъп и не разбрала. Научила, че е осъдена, едва година по-късно. Дългът от 32 лв. нараснал до 1058 лв., защото й начислили лихва от 4 лв. още 7 лв. такса за издаване на изпълнителен лист, 325 лв. за разноски по делото, юристконсултът на "Топлофикация" прибрал веднъж 350 лв. за изпълнението и 254 лв. за хонорар, а накрая съдия-изпълнител начислил и такса от 86 лв.

Петрова се оплака, че получава едва 325 лв, пенсия и обясни, че е внесла молба до "Топлофикация" да оттегли иска срещу нея, за да не дължи тези пари. Заради подобни казуси от Камарата на ЧСИ настояват за законова промяна, която да регламентира решаването на дребни дългове извънсъдебно.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари