Адвокати: ЧСИ може да надуе до 4 пъти реалния дълг на длъжника

4
„Топлофикация София“ съди 2300 потребители за неплатени сметки
„Топлофикация София“ съди 2300 потребители за неплатени сметки

„Топлофикация София“ съди 2300 потребители за неплатени сметки

Делата, заведени от потребители срещу „Топлофикация София“, са двойно повече от исковете на дружеството срещу нейни клиенти. Това става ясно от справка на Софийския районен съд (СРС), изготвена от „Телеграф“ за периода от началото на тази година до края на септември.

Общо 2303 дела е завело топлинното дружество срещу абонати за неплатени сметки, а срещу „Топлофикация“ пък има над 5230 иска от потребители. Във Варна пък бройката на заведените от топлинното дружество дела е само 300 и се водят с години.

Потребителите, които завеждат искове, обикновено са за намаляване или премахване на задължения заради давност. Според Закона за задълженията и договорите давността е 3 години, ако не се е стигнало до решение на съд и 5 години, когато дългът е вече в съдия изпълнител.

Случаи

Едно от делата във Варна е на 75-годишния Вичо Желев, който бил осъден да заплати сумата от 1800 лева за сградна инсталация. Дружеството успяло да събере парите, като удържало всеки месец от пенсията му по 85 лева. Пенсионерът обаче решил да си ги върне, като поиска същата сума от местната „Топлофикация“ за ползването на блоковите части. Адвокатът му поръчал няколко технически експертизи, които да докажат правотата на клиента му. „Топлофикация“ обаче възразила и заявила, че не плащат наем за ползване на блоковите части.

Действия

Адвокати разкриха, че практиката на съдебните изпълнители е да предприемат различни действия и така да надуят до 4 пъти реалния дълг на длъжника. Така на клиент със неплатена сметка от 150 лева по закон събирачите на дългове имат право да наложат запор върху сметка на длъжника в банка и да вземат за това такса от 15 лева, без ДДС. Те обаче хитруват и изпращат запорно съобщение до всички банки и разноските вече нахвърлят 500 лева.

Столичната топлофикация също увеличава неправомерно задълженията на потребители, като изважда един изпълнителен лист за главницата и лихвите по дълга и друг за разноските по делото, разказа главният експерт на Федерацията на потребителите Константин Павлов. Той посочи за пример, че по едно и също дело дължите 1000 лева главница, лихва и такса за съдебен изпълнител и след половин година изведнъж идва второ дело, по което дължите 400 лева за разноски. Според него съдът трябва да отказва издаването на два изпълнителни листа по едно и също дело.

Много хора, които са безимотни, с ниски доходи, чакат давност. Съдия-изпълнителят ги плаши с описване на имот, на имущество. Може да го опише, може да го възбрани, но не може да го вземе, обясни Константин Павлов.

80 бона компенсация за жена, паднала в шахта с вряла вода

Топлофикация Русе“ бе осъдена да заплати 80 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на гражданка, пропаднала в дупка с вряла вода. На 1 декември 2018 г. жената вървяла със съпруга си и негов приятел по асфалтирана алея в междублоково пространство в квартал „Здравец Изток“ в Русе. Изведнъж почвата под нея пропаднала и тя се озовала в яма с вряла вода. Жената претърпя седем операции. Искът ѝ към „Топлофикация“ бе за 80 000 лева обезщетение и Окръжният съд в Русе го уважи изцяло.

Девет са делата в Окръжен съд – Русе, при които „Топлофикация“ съди свой клиент или абонати има някакви претенции към дружеството. Справката е за периода от 1 януари до 23 октомври тази година. Това съобщиха за „Телеграф“ от Съдебната палата в крайдунавския град. Най-голямата претенция е за сума в размер на 2418 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ЧСИ
    ...вика дръжте крадеца!! Стига сте се измивали с ЧСИ-тата глупаци ненаядени адвокати!!! От вашите безлимитни хонорари по лошо няма и понеже ЧСИ ви работят жалките дела, приписвате всичко на тях, безсрамници!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари