Ноемврийските сметки за парно се оказаха шокиращо високи

0
​Абонатите са ползвали с 30% повече енергия, оправдават се от "Топлофикация София"
​Абонатите са ползвали с 30% повече енергия, оправдават се от "Топлофикация София"

Абонатите са ползвали с 30% повече енергия, оправдават се от "Топлофикация София"

Сметките за първия месец на отоплителния сезон се оказаха изненадващо високи за много семейства с централно парно. Читатели се оплакаха в редакцията на в. "Сега", че фактурите, които са получили сега, надхвърлят с 40-50%, че и повече сумите, които са платили година по-рано - за ноември 2019-а.

Очевидно и в "Топлофикация - София" са залети от оплаквания, защото побързаха да дадат своите обяснения за скъпотията. Според предприятието този ноември е бил доста по-студен от предния, пускането на парното подранило, а освен това заради коронавируса хората си стоят много повече вкъщи. В резултат на тези фактори потреблението на топлоенергия се оказало значително по-високо -  средно с 29%. Поне това сочели изчисленията на топплофикационното дружество. Ето и подробностите:

Първо, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология отчетената средномесечна температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, а през ноември т.г.  - само 5,3 градуса. 

Второ, застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителният сезон стартира на 5 ноември.

Трето, много хора преминаха на "хоум офис", т. е. работят от вкъщи, учениците също преминаха на онлайн обучение, и затова радиаторите работят по цял ден - за разлика от предишни години, обясняват от "Топлофикация София".

От дружеството обаче изобщо не коментират другата важна тема - цената на парното и обещанията на премиера Бойко Борисов за ниски сметки и връщане на надзвети пари след "историческото споразумение" от март 2020 г. между "Булгаргаз" и "Газпром" за по-евтин природен газ. На фона на премиерските хвалби  хората в последните месеци масово недоволстват от текущите и изравнителните сметки, които сочат, че много от абонатите трябва да доплащат, вместо да им бъдат върнати суми.  

От "Топлофикация" изтъкват, че заради многото оплаквания от клиентите дружеството е било обект на 30 проверки от ресорните институции и всички те показали, че законовите разпоредби се спазват и няма нарушения при формирането на сметките.

ЧАСТЕН СЛУЧАЙ

Наш читател ни разказа за патилата си с ноемврийската фактура. Сумата била стресираща и необяснимо висока  - 253 лева за месечното потребление, далеч надхвърляща платеното за ноември 2019 г. Абонатът поискал обяснение от топлоснабдителлното предприятие и получил по мейла следния отговор: „Вие сте избрали прогнозен метод на отчет. При този метод избраният от Вас топлинен счетоводител – "Техем сървисис", на база на засеченото от Вашите уреди реално потребление след края на миналия сезон изготвя прогнозно потребление за настоящия сезон. След края на сезона "Техем" ще засече Вашите уреди и ако сте надплатили, ще възстановим сумата, а ако сте потребили над прогнозата, следва да доплатите“.

Недоволният клиент се обърнал към "Техем" за обяснение. Оказало се, че фирмата за дялово разпределение е подала по-ниска прогнозна стойност, а по незнайни причини "Топлофикация" е фактурирала по-висока консумация. "Пишат сметките абсолютно произволно и неаргументирано", ядосва се читателят, който вече е подал възражение и настоява дружеството бързо да преразгледа и намали ноемврийската сметка и да не прави нови абсурдни стъкмистики в следващите месеци от зимния сезон.

КОНСУЛТ 

На сайта си "Топлофикация София" дава напътствия на клиентите си "за постигне на по-висока ефективност и оптимизиране на разходите, без да се нарушава топлинният комфорт в домовете" и им препоръчва да разгледат полезните съвети в YouTube канала на дружеството. За допълнителна информация и при възникнали въпроси абонатите могат да пишат на www.facebook.com/www.toplo.bg или да се обаждат на телефон 0 700 11 111.

От предприятието обясняват, че всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до абонатната станция, отчетената средномесечна температура и денградусите на втората  страница в съобщението към месечната фактура. В данните и поясненията за изготвянето на фактурата са посочени и съответните показатели за предходния отоплителен сезон: 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари