Радиаторът гълта с 30 лева отгоре

0
Парното в панелка харчи повече от тухлен имот
Парното в панелка харчи повече от тухлен имот Снимка: БНТ

Парното в панелка харчи повече от тухлен имот

С 30 лева се е повишила сметката за жилище, което ползва само един радиатор за отопление през януари спрямо декември, разказаха клиенти на столичната топлофикация, цитирани от „Телеграф“.

По техни данни за декември сумата за плащане е била 79 лева, а за януари вече е 109 лева.

Според сравнителна графика за произведената топлинна енергия, публикувана от „Топлофикация София“, става ясно, че през януари дружеството е произвело с близо 12,5 на сто повече топлина за абонатите си спрямо декември. Справката показва, че през януари са подадени близо 682 000 мегаватчаса, а предходния месец са произведени 606 000 мегаватчаса. На годишна база, тоест спрямо януари 2021 година, увеличението е с 6,5 на сто.

Ръстът на подадената топлинна енергия се дължи на по-ниските външни температури. През декември средната месечна температура е била плюс 2,3 градуса, а януари тя е плюс 0,3 градуса, тоест с 2 градуса по-студено.

Потребление

От данните на столичното дружество става ясно, че последните две години средните температури през януари са били по-високи и съответно потреблението е било по-ниско, но от тази година се отчита застудяване, което вдига производството на топлинна енергия и съответно сметките са по-високи. Този януари влияние върху сумата за отопление има и увеличението на топлинната енергия през юли миналата година. С 20%, или от 82,09 лв./мвтч на 98,48 лв./мвтч е по-висока цената на топлото тази зима спрямо миналата година.

Справка на „Телеграф“ пък установи, че януарската сметка на панелно жилище е близо 138 лева, а на имот в тухлена сграда е 130 лева.

В страната

Още в края на миналата седмица някои от топлофикациите пуснаха сметките за отопление за януари. За района на Плевен потреблението се е повишило с 2% в сравнение с януари 2021 година. Причината е, че температурата е била с 0,4 градуса по-ниска. В Русе 75 на сто от клиентите на дружеството ще заплатят суми до 150 лева с ДДС, като за същия период през 2021 година са били 82,72%. От 100 до 150 лева имат да плащат 3977 абоната, или 21,58 на сто.

С 1,9 на сто е повече доставената топлинна енергия през януари тази година и във Враца. Това се дължи основно на по-ниската среднодневна температура за отчетен период, като за януари 2022 г. тя е в размер на 2,72 градуса спрямо 3,55 градуса за януари 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари