Арестуваха британски бизнесмен по подозрение, че е помагал на руски олигарх да избегне санкции

0
Греъм Бонам-Картър е бил условно освободен
Греъм Бонам-Картър е бил условно освободен Снимка: David Crump / Daily Mail via Shutterstock

Греъм Бонам-Картър е бил условно освободен

Британски бизнесмен, заподозрян от американското правосъдие, че е помогнал на руския олигарх Олег Дерипаска да избегне санкции, бе арестуван и малко по-късни освободен, съобщи британската агенция за борба с организираната престъпност (NEC), предаде БГНЕС.

След искане за екстрадиране от Съединените щати Греъм Бонам-Картър беше задържан по подозрения, че е помогнал на Олег Дерипаска да укрие собствеността върху няколко недвижими имоти. След това той е бил условно освободен.

В изявление Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че Вашингтон ще поиска екстрадирането му във връзка със санкциите от 2018 г. срещу Дерипаска, съюзник на руския президент Владимир Путин и основател на алуминиевия гигант „Русал“. 62-годишният Греъм Бонам-Картър е заподозрян, че е свързан с 52-годишния олигарх, който е санкциониран както в САЩ, така и в Обединеното кралство, чрез недвижими имоти в двете страни, чиято собственост е скрита благодарение на компании, регистрирани на британските Вирджински острови или други отвъдморски територии.

Британският бизнесмен е обвинен в Съединените щати и в нарушение на закона за санкциите, свързани със ситуацията в Украйна. Два имота на Дерипаска в Лондон са включени в активите, замразени от санкциите - имение и офис в луксозни квартали, оценени на обща стойност над 50 млн. лири стерлинги.

Олег Дерипаска бе обвинен в края на септември от американските съдилища заедно с приятелката си и още двама души за това, че са изготвили план за получаване на американско гражданство за двете си деца в нарушение на санкциите, наложени от Щатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари