Актуализират се изискванията за водоснабдителните и на канализационни системи

0
МРРБ публикува за обществено обсъждане два проекта на нормативни документи
МРРБ публикува за обществено обсъждане два проекта на нормативни документи

МРРБ публикува за обществено обсъждане два проекта на нормативни документи

Актуализират се изискванията за проектиране, изграждане и техническа експлоатация на водоснабдителните и на канализационните системи. Целта е те да съответстват на настъпилите промени в европейското и националното законодателство при съобразяване с националните условия на прилагане, натрупания практически опит и установените проблеми, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Нова наредба ще отмени сега действащата Наредба № 2 от 2005 година за проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи. В нея се посочват нормативните актове от действащото законодателство, които трябва да се спазват при проектирането, изграждането и експлоатацията на водоснабдителните системи. 25 години ще е минималният проектен експлоатационен срок на водоснабдителните системи и той ще служи за определяне на оразмерителните водни количества. Няма да се допуска свързване на изпразнителни съоръжения с канализационната система. Извън урбанизираните територии ще се изисква най-малко 1,50 м земно покритие над водопроводите под пътища и поне 1,20 м за тези под тревни, цветни площи и други терени, ненатоварени от транспортни, строителни и други товари. Земно покритие по-малко от изискуемия минимум ще е възможно след технико-икономическа обосновка и предвиждане на топлотехнически и други мероприятия за гарантиране сигурността на тръбопровода.

Проектът на Наредбата за проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи се основава на текстове от действащата в момента наредба. В новия документ е заложена цялостна промяна на глава 7 „Минимални изисквания към елементите на водоснабдителните системи при инцидентно замърсяване с радиоактивни вещества, опасни химични вещества и смеси и биологични агенти“. Уточняват се изискванията за определяне броя на потребителите на вода за проектния експлоатационен срок и техническите загуби на вода. Конкретизират се анализите и данните, които са необходими при проучването на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване. Прецизира се проектирането на пречиствателните станции за питейни води по отношение на заданието за проектиране, оразмерителното водно , дезинфекцията на водата и други. Преразгледани са също изискванията за проектиране на външни водопроводи, водопроводни мрежи и съоръжения от гледна точка на оразмерителните водни количества, допустимите скорости, минималните вътрешни диаметри, разстоянията между спирателните кранове, вътрешния диаметър на обсадната тръба, когато водопроводите преминават под железопътни линии, автомагистрали и пътища и улици от І и ІІ клас. Определени са по-пълни и ясни изисквания към изпитването на водопроводите въз основа на изискванията на европейските стандарти, вкл. са разработени две нови приложения за тази цел.

Проектът на наредбата е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и на страницата на министерството.

МРРБ предлага също изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-8 от 2013 година за проектиране, изграждане и експлоатация на канализационни системи. С него се променя обхватът на действащия в момента нормативен документ. Наредбата ще се прилага при нови и съществуващи канализационни системи, като се премахва досегашният праг от над 200 е. ж. (еквивалентни жители) в урбанизираните територии, тъй като мерната единица не е приложима за оразмеряване на канализационната мрежа. Предвижда се изискванията за проектиране на съоръженията в пречиствателните станции за отпадни води (ПСОВ) да бъдат приложими в пълнота само при проектирането на ПСОВ за урбанизирани територии с над 2000 е.ж. Отменя се Приложение № 1, което съдържа изисквания към минималните защитни зони за помпени станции и ПСОВ за под 150 000 е.ж. Затова ще трябва да се осигурява най-малко 350 м защитна зона за ПСОВ, които не подлежат на оценка на въздействие върху околната среда по реда на нормативните актове в областта на околната среда. Отстоянието ще може да се намалява с до 50% след доказване, че предложената технология намалява отделянето на вредни емисии, шум и неприятни миризми. С промените се прецизират изискванията за прилагане на компютърни модели за симулиране на оттока, определяне на средноденонощните водни количества за отпадъчни води, дъждоприемните и заустващите съоръжения. Премахва се директното заустване на отпадъчните води от дюкер и помпена станция във водоприемник.

За всяка от наредбите се предлага промените да влязат в сила 4 месеца след обнародване в „Държавен вестник“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Инженера
    Понеже безогледно ги нарушаваха, защото не можеха да четат и да смятат, сега ще ги променят. Ай сиктир ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари