7 растения, които най-добре пречистват въздуха у дома и в офиса

1
Правилно подбрани растения са отлично решение за непрекъснато филтриране и овлажняване на въздуха
Правилно подбрани растения са отлично решение за непрекъснато филтриране и овлажняване на въздуха

Мислите си колко са прашни и мръсни градските улици и тротоари сега, но дори и не подозирате, че въздухът у дома или в офиса е в пъти по-замърсен от този навън.

Свръхобзавеждането с различна техника, мебели от пластама или ПДЧ, линолеум, панели, бои, тапети, перилни препарати и всякакви други средства за поддържане на хигиената в дома – всичко това насища въздуха в дома и офиса с токсични съединения като бензоли, толуоли, феноли, формалдехиди, окиси на азота и амоняка, въглероден оксид и диоксид.

Проветряване от време навреме на помещенията не е достатъчно да пречисти трайно въздуха в тях. За сметка на това няколко правилно подбрани растения са доста сполучливо решение за непрекъснато филтриране и овлажняване на въздуха в помещенията.

Някои видове пък притежават бактерицидни свойства като отделят вещества, които убиват патогенните микроорганизми, освежават го и го дезинфекцират (например розамаринът, цитрусовите дръвчета, мушкатото), информира Мениджър.

Учени от НАСА пък са установили, че някои стайни растения толкова ефективно поглъщат вредните вещества в затворени помещения, че са предложили те да бъдат част от биологичната животоподдържаща система на бъдещите орбитални станции. Доказано е, че 80% от микробите и бактериите в дома ни могат да бъдат унищожени само с букет хризантеми. Доказано е също, че аспарагусите поглъщат частици от тежки метали, а кактусите неутрализират радиацията, особено ако се поставят в близост до компютри и монитори.

Няма нужда да превръщате дома си в зимна градина, за да сте спокойни, че въздухът е винаги чист и здравословен. Достатъчно е да изберете по две от тези полезни растения във всяко помещение.

 

1. Шефлера (Schefflera ), наречена така на немския ботаник от 18 век Якоб Шефлер буквално е създадена за помещения, в които се пуши. Тя прекрасно „усвоява и нейтрализира никотина и смолите, съдържащи се в цигарения дим.

2.Златист Сциндапсус (Epipremnum aureum ).

Очиства въздуха от бензоли. Широките му листа поемат големи количества от тези вредни вещества. Расте бързо и не загива ако забравяте да го поливате.  

3. Драцена (Dracaena)

Има най-различни разновидности, но което и от тях да си набавите, няма да сбръкате. Тя обезврежда формалдехидите, ликвидира отровните изпарения от тях, които дори и в минимални количества се отделят от лакове, бои, лепила.

4. Хлорофитум (Chlorophytum)

Изключително ефективно неутрализира автомобилните газове. Това растение е просто задължително в интериора на всички, които живеят на първия или втория етаж.

5. Хамедорея (Chamaedorea elegans – вид стайна палма) активно овлажнява въздуха и филтрира веществата, отделяни от пластмаси.

6. Бръшлян (Hedera helix) и ...

...7. Фикус Бенджамина (Ficus benjamina) са рекордьори в пречистването на въздуха. Те абсорбират редица токсични вещества, включително формалдехиди, бензоли и амоняк. Фикусът привлича като магнит към себе и домашния прах.

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари