Евростат: България е лидер в ЕС по ръст в заплащането за труд

0
Заплащането за труд в България се покачва от 14,6% през второто тримесечие и 12,7% от първото тримесечие на 2022 г.
Заплащането за труд в България се покачва от 14,6% през второто тримесечие и 12,7% от първото тримесечие на 2022 г. Снимка: Dunavmost

Заплащането за труд в България се покачва от 14,6% през второто тримесечие и 12,7% от първото тримесечие на 2022 г.

България и Унгария са са страните в ЕС, в които е отчетено най-голямо увеличение на почасовите разходи за възнаграждение през третото тримесечие на 2022.

Това са данни, публикувани от Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, предава БГНЕС.

През третото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година най-голямо увеличение на почасовите разходи за възнаграждения за цялата икономика е отчетено в Унгария (+16,6%) и България (+16,3%). Още четири държави от ЕС отбелязват увеличение от над 10% - Литва (+13,9%), Полша (+13,3%), Гърция (+11,6%) и Румъния (+10,9 %).

Заплащането за труд в България се покачва от 14,6% през второто тримесечие и 12,7% от първото тримесечие на 2022 г.

През третото тримесечие на 2022 г. почасовите разходи за труд в ЕС общо нарастват с 3,4% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Двата основни компонента на разходите за труд са заплати и възнаграждения от една страна и разходи, несвързани със заплатите, от друга.

В ЕС заплатите и възнагражденията за един отработен час са се увеличили с 2,8%, а неплатежният компонент - с 5,3% през третото тримесечие на 2022 г.

Почасовите разходи за труд в ЕС са нараснали с 3,8% в секторите, различни от бизнес средата, и с 3,3% в бизнес икономиката: в промишлеността - +1,9%, в строителството - +3,1%, в услугите - +3,9%.

Икономическите дейности, които отбелязват най-голям годишен ръст на почасовите разходи за заплати в ЕС са "Добивна промишленост" (+16,8 %), "Култура, развлечения и отдих" (+12,5 %) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (+12,5 %).

Относно нивото на заетостта, през третото тримесечие на 2022 г. при хората на възраст между 20 и 64 години то е било 74,7 на сто, оставайки стабилно от предишното тримесечие.

Между второто и третото тримесечие сред страните от ЕС най-голямо увеличение на заетостта е регистрирано в България (+0,8 процентни пункта), Белгия (+0,7 п.п.), както и в Португалия и Кипър (+0,4 п.п. за всяка).

Индексът на разходите за труд е краткосрочен показател, показващ динамиката на почасовите разходи за труд, направени от работодателите, в номинално изражение, т.е. без да се отчитат промените в цените. Той се изчислява, като разходите за труд в национална валута се разделят на броя на отработените часове.

Разходите за заплати и възнаграждения (РЗВ) включват преките възнаграждения, бонуси и надбавки, изплащани от работодателя в пари или в натура в замяна на извършената работа, плащания по спестовни схеми на наетите лица, плащания за неотработени дни и възнаграждения в натура, като храна, напитки, гориво, служебни автомобили и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Дгд
    A че хората мизерстваха до преди "увеличенията" нищо не казваха нали. Тогава не бяхме интересни
  • 4
    3
    Ммм
    Хаха тея сигурно са на щат при някой депутат от нашите. Пълни глупости говорят. Бах ви в долняциъе мизерни
  • 9
    2
    SB
    Сигорно са имали предвид ДЕПОТАТСКИТЕ заплати
  • 9
    1
    Брей
    Тез заплати все растат, та растат, а хората тук все по бедни, по мизерни, че и повечето вземат по 500-700 лева на месец.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари