Трябва да забогатеем с още 8% , за да настигнем средния европеец

1
Ниски данъци и цени топят разликата в доходите в двете Европи - Източна и Западна
Ниски данъци и цени топят разликата в доходите в двете Европи - Източна и Западна Снимка: Dunavmost

Ниски данъци и цени топят разликата в доходите в двете Европи - Източна и Западна

Още с 8% трябва да забогатеят българите, за да достигнат 70% от средната покупателна способност на гражданите на Европа. Показателят е важен, защото измерва не само ръста на доходите, но показва какво може да се купи с тях.

По-големият доход не означава автоматично, че човек може да си позволи повече, тъй като разходите за живот варират в различните държави.

Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година въпреки кризите от последните три години. Това показа последният анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), пише 24 часа.

Ако запазим темповете на догонване от последните три години, това означава, че след 4 години ще преминем границата от 70% . Тя се сочи от анализаторите като рубикон, който, след като бъде преминат, увеличава скоростта на догонването.

Причините са основно две. Първата е, че това доказва продължителна стабилност на икономиката и финансите на съответната държава.

В случая с България има две десетилетия на ускорено догонване. Едното е от 2000 до 2010 г., когато БВП на човек по паритет на покупателна способност се вдигна от 29 до 45% спрямо средния за ЕС. Другото е следващото десетилетие, когато расте с още 10 до 55%.

Ако дълги години ставаш по-богат, е по-вероятно да инвестираш повече във физически и човешки капитал и съответно да постигнеш по-добро качество на живота. Освен това според някои икономисти при достигнато ниво над 70% покупателна способност базови потребности, които определят в най-голяма степен качеството на живота, са задоволени около 90%.

Експертите на института установиха, че през 2023 г. покупателната способност на българите достига 59% от средните нива за Европейския съюз

Минахме границата от 50% спрямо Германия, 60% с Франция, като и двете граници ги минаваме сега за първи път. Грубо казано, това означава, че ние може да разполагаме на база на нашите доходи и на цените, които има в икономиката, наполовина с това, с което разполага германецът. Допреди 20 години е било с 1/4 или дори с 1/5. Тоест ние сме тръгнали от много ниска база. В момента сме наполовина, което наистина изглежда далеч, но в историята никога не сме го достигали”, обясни старши икономистът на ИПИ Петър Ганев.

Изследване на института ifo и EconPol Europe, поръчано от фондация Hanns Seidel, например установи важна тенденция от 2019 г. насам. Според него в ЕС доходите на средната класа са най-високи в Люксембург, Дания, Финландия, Австрия и Швеция, а най-ниски в страните от Източна Европа.

Средните класи в България и Румъния са на дъното

В същото време обаче разходите за живот в тези две страни са наполовина от средните за ЕС. Тъкмо разликата в цените и по-ниските данъци в Източна Европа затварят по-бързо ножицата между покупателната способност на Източна и Западна Европа. Така животът е по-евтин от средното за ЕС в Испания, Кипър, Португалия и Гърция в сравнение с Германия, Франция, Обединеното кралство или скандинавските страни.

Експертите сравняват доходите, покупателната способност и данъчната тежест на средната класа в страните от ЕС. Те определят като средна класа домакинствата с доход между 75 и 200% от средния доход в съответната страна. От класацията на изследването се вижда, че то се различава, ако се прави по номинален доход в сравнение с реалния. Средната класа в Люксембург, въпреки че има едни от най-високите нива на цените в Европа, все още се радва на най-висока покупателна способност през 2019 г., около една трета по-висока от тази на средната класа в Австрия и Германия, които са на второ и трето място, и около два пъти по-висока от средната за ЕС.

Средната класа в Австрия и Германия от своя страна се радва на около 40% по-висока покупателна способност от средната за ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    mischi
    тъй като в европа положението става все по-лошо и доходите намаляват, шансовете на българите да настигнат европейците се увеличават!
  • 5
    6
    Аз
    Лъжлива статия.
  • 6
    5
    Май
    Искахте да напишете 800%, ммм?
  • 8
    4
    в един и същ
    сайт две противоречащи новини : https://www.dunavmost.com/novini/predposledni-sme-v-tsyala-evropa-po-minimalna-zaplata-na-chas махнете излишната статия поне, в случая тази май
  • 7
    3
    според
    мен става въпрос за още 80 процента,нещо е изтървана една нула
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари