България е в Топ 3 по ръст на минималната заплата в ЕС

0
През 2022 минималното възнаграждение у нас се е увеличило с 20%
През 2022 минималното възнаграждение у нас се е увеличило с 20% Снимка: Dunavmost / Архив

През 2022 минималното възнаграждение у нас се е увеличило с 20%

Eurofound, Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, публикува данните си за движението на минималната работна заплата в ЕС, съобщава Economy.bg.

Според данните България се нарежда на трето място по ръст на минималната работна заплата за периода януари 2022 - януари 2023 година. Възнаграждението се е увеличило от €332 на €399, което са 20% увеличение.

Най-голямо увеличение (24%) отбелязва Латвия – от €500 на €620, следвана от Германия (22,2%) - от €1621 на €1981.

Като абсолютна стойност минималната заплата у нас остава най-ниската в ЕС, а най-висока е тя в Люксембург - €2387, следвана от Белгия €1955, Нидерландия - €1934 и Ирландия - €1910.

Минималната работна заплата в Румъния е €606, като отбелязва 17,6% ръст през последната година, а в Гърция - €832 (+7,5%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    емо
    топ 1 по клошария вземат пенсия и тя нестига за парното тока и водата телефона как е голям ръст!!!онова магаре тъкмо го научили да не яде и то умряло че нашата работа същата.Увъжаеми ненормалници всички партии може ло да да смятате че да нужни 1000 лева ма човек минимум да да давватв по 370 добре ли сте или в едни семейство родитела като вземе 800 след удръжката смятате ли че и децата мяма доходи но имат разходи за растрел сте!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари