5000 евро и аз съм българче

0
Банда от чиновници, продавала българско гражданство на чужденци от Македония, Украйна и Молдова
Банда от чиновници, продавала българско гражданство на чужденци от Македония, Украйна и Молдова

Банда чиновници издавала фалшиви документи на чужденци.

Арестувани са над 20 души, сред които шефът и главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина.

Разследващи изнасят документи и компютри от канцелариите на Държавната агенция за българите в чужбина.

Банда от чиновници, продавала българско гражданство срещу 5000 евро на чужденци от Македония, Украйна и Молдова, бе разбита при акция на спецпрокуратурата, комисия „Антикорупция”, полицията и ДАНС. Рано сутринта бяха задържани над 20 души в София, Плевен и Кюстендил, сред които шефът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и главния секретар Красимир Томов.

Акцията стана част от серията удари по хора от властта, „приватизатори”, нелегални производители на цигари и алкохол, измамници с ДДС, независимо от тяхното обществено положение. Поредицата започна през април с ареста на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева.

Сигналът за далаверата бил получен преди няколко месеца и по него започнало разследване и със СРС. Отначало ставало дума за „ниско ниво” в Кюстендил, но после се изяснило, че става дума за цяла мрежа. Тя организирала създаването на фалшиви документи за български произход на мераклии за наше гражданство. Въз основа на тях те получавали лични документи, с които да пътуват без визи в ЕС.

Харалампиев стоял начело на бандата, за която се смята, че си е разпределяла по около 400 000 евро на месец. Той е заел поста като шеф на гражданското сдружение „БГ Патриот”, което е в коалицията „Обединени патриоти”, без да е част от нито една от партиите на Сидеров, Симеонов и Каракачанов.

Криминалисти изнесоха кашони с документи и компютри от сградата на Държавната агенция за българите в чужбина на бул. „Дондуков 2А”. Претърсването на канцелариите там продължи повече от 4 часа. В Кюстендил са били обискирани счетоводна къща и частен селски имот.

Сред задържаните има и посредници, пътували често до близки и далечни страни, за да издирват кандидати да си платят за „Аз съм българче”.

Издавани били по 20-30 фалшиви удостоверения за нашенски произход месечно и схемата работела като добре смазана машина. Според запознати със случая да плащат били принуждавани и хора, които наистина имат български корени и самосъзнание.

От прокуратурата обявиха, че в интерес на продължаващото разследване спират да дават допълнителна информация до утре – 31 октомври. Дотогава било необходимо да се издирят и разпитат десетки свидетели, включително и зад граница.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари