5,3 по Рихтер разтърси Хърватия

0
Епицентърът е на 7 км североизточно от Загреб
Епицентърът е на 7 км североизточно от Загреб Снимка: iStock

Земетресение със сила 5,3 по Рихтер разтърси Хърватия.

Епицентърът е на 7 км североизточно от Загреб, на дълбочина 10 км, информира NOVA.

15-годишно дете е починало, след като е получило тежко нараняване на главата, съобщиха от Института по спешна помощ в Загреб, цитиран от местният в."Дневник".

Първият трус е последван от два също силни труса. Трусът разтърси страната малко преди 6:30 ч местно време. За кратко време по улиците са се струпали много хора, въпреки че властите обявиха строги ограничения в опит да спрат разпространението на COVID-19.

Нанесени са материални щети на много от сградите в Загреб, паднали са комини и големи парчета мазилка. Пострадала е дори катедралата в хърватската столица, като се е счупило парче от върха на едната от двете кули. В някои райони на Загреб е прекъснато електроснабдяването.

Това е най-силното земетресение в Хърватия. Хората са по улиците. Има изтичане на газ, централното отопление е спряно, а и в Загреб идва студена вълна. След първоначалния трус са последвали два по 5.1.

"Има пропукани стени по жилищата и сградите във Върбик и Драшковичевой. На места има пропаднали покриви. На места има заклещени хора", съобщават от противопожарната служба в хърватската столица.

Тази сутрин започна извънредно заседание на държавното ръководство. В срещата участват президентът Зоран Миланович, председателят на парламента Гордан Яндрокович, премиерът Андрей Пленкович, вицепремиерът Дамир Кърстевич и кметът на Загреб Милан Бандич.

Сериозни щети има върху сградата на Петрова болница, както и в очната клиника. Има и ранени.

Вътрешният министър Божинович призова хората, които са излезли пред сградите, да бъдат на разстояние от тях, за да не пострадат. Правителството призова хората да спазват дистанция помежду си заради коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари