Жълт код за бури и градушки в 12 области на страната

1
Минималните температури са от 15 до 21 градуса, по Черноморието - около 20
Минималните температури са от 15 до 21 градуса, по Черноморието - около 20

Минималните температури са от 15 до 21 градуса, по Черноморието - около 20

Жълт код за бури и градушки е в сила за почти половин България днес. Предупреждението е обявено за 12 области, където в следобедните часове на места ще има краткотрайни, в отделни райони значителни валежи, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра.

Денят ще започне с увеличение на облаците от запад на изток. Около обед ще превалява в северозападните райони.

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността над западните райони от България, но само на изолирани места ще превали и прегърми. Около и след обяд с проникването на по хладен въздух на повече места в северозападната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни, в отделни райони значителни валежи, гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра. Има условия за градушки. Това съобщи Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитиран от агенция „Фокус“.

На югоизток ще остане предимно слънчево, но през нощта срещу четвъртък и там на места ще превали и прегърми. Вятърът в Северозападна България ще се ориентира от северозапад и ще е до умерен, в останалата част от страната вятърът ще е с източна компонента, предимно слаб. Преобладаващите максимални температури ще са между 28° и 33°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още ще се понижава.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време.

Ще духа слаб до умерен, преди обяд североизточен, след обяд югоизточен вятър. Максималните температури ще са 26°-28°. Температурата на морската вода е около 26°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на повече места около и след обяд. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, в отделни райони - значителни по количество. Над планините в Източна България ще е предимно слънчево. Ще духа умерен, предимно запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра - около 16°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари