Вандалските прояви може да струват до 200 000 лева на русенци

3
Вече са платени 46 000 лева от данъците на жителите на Русе
Вече са платени 46 000 лева от данъците на жителите на Русе Видео: Русе Медиа

Ако вандалските прояви върху имущество на общината продължават, разходите по възстановяване на щетите ще достигнат 150 000-200 000 лв. за годината, заяви зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев.

От началото на 2020 г. до момента само за ремонт на потрошени детски площадки са платени 46 000 лв.

Димитър Недев отново припомни, че общината постоянно увеличава броя на камерите за видеонаблюдение, които са с висока резолюция и позволяват да се разпознават лица и особени белези, предава Русе Медиа. Това помага за идентифицирането на извършителите на вандалски прояви, които се издирват от полицията. Камери вече са поставени и в Пухлево дере и край Сарайския мост, за да се предотврати нерегламентираното изхвърляне на отпадъци.

16 вандалски прояви са регистрирани чрез камерите в Русе от началото на годината. Един от случаите са двама мъже, които ритат и чупят едно от закалените стъкла от изградения парапет на панорамната площадка „Левента“. Те са заснети и казусът е предаден на полицията. Общо 6 са случаите, в които е заснето как младежи рисуват със спрей по фасадите на сгради, паметници, градинска мебел. Колчетата, които ограничават паркирането по тротоари и в зелени площи, са били обект на вандализъм поне пет пъти от януари до сега. Редовно се посяга на подлезите и изградения надлез на бул. „България“. Драскане със спрей, счупване на стъклата на входните врати на надлеза и умишлено унищожаване на камерите за наблюдение са част от посегателствата.

Следващата седмица ще бъде доставена машина за почистване на графити от сградите, която ще бъде закупена от общината. А за да се предотврати безразборното рисуване на графити, ще се обсъдят места в Русе, където авторите на този вид творчество да могат да се изявяват, и то тематично.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари