"Спиди" купи "ОМГ мобайл" за два милиона евро

0
От "Спиди" отказват да коментират подробности
От "Спиди" отказват да коментират подробности

Куриерската компания "Спиди" е придобила софутерната "ОМГ мобайл" за 2 млн. евро.

Това става ясно от съобщение до Българската фондова борса, където се търгуват акциите на "Спиди", пише Капитал. Сделката е била сключена в края на миналата година, а на 2 януари е вписана в Търговския регистър. Плащането ще бъде извършено в срок от пет години, като 75% от цената ще бъде платена под условие, че ключовите разработчици на "ОМГ мобайл" останат да работят за компанията дотогава.

Партньорство

"ОМГ мобайл" разработва софтуер за "Спиди" от 2012 г., като в периода 2015-2017 г. са били пуснати изцяло нови приложения, обслужващи основната дейност на "Спиди" в България, Румъния и Гърция, се посочва в съобщението. Досега приложенията са се ползвали при лицензионен режим, а след сделката интелектуалната собственост става притежание на "Спиди" и приложенията няма да са достъпни за трети страни.

От "Спиди" казаха, че не коментират извън официалната информация, но според източници от бранша е по-добре софтуерните разработки да се правят вътре във фирмата, отколкото да се възлагат на външен изпълнител. Това е вероятната причина куриерската компанията да предприеме придобиването.

Новата придобивка

Софтуерната компания "ОМГ мобайл" е създадена през 2012 г. и след няколко смени на притежателите последно преди сделката със "Спиди" е била собственост на регистрираната в Лихтенщайн Lenax Soft Establishment. Капиталът й е 117 хил. лв. По данни от регистъра КАПИ през 2017 г. е имала 15 служители, а общите й приходи са били 725 хил. лв. Компанията е отчела загуба от 46 хил. лв.

За "Спиди" това е втората сделка, финализирана в рамките на няколко месеца. По-рано миналата година компанията купи и друга куриерска фирма - "Рапидо експрес енд лоджистикс", привлечена от добрите й позиции в онлайн търговията. Самата "Спиди" е втора в сектора след "Еконт Експрес".

За 2017 г. компанията има 108 млн. лв. приходи и 8.3 млн. лв. печалба.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари