Война на телекоми: А1 скочи срещу „Виваком”

2
Планираната сделка на United Group за Булсатком е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция, смятат от компанията
Планираната сделка на United Group за Булсатком е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция, смятат от компанията Снимка: United Group

Поглъщането е в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция и нейното одобрение може да доведе до безпрецедентна концентрация на пазарно и медийно влияние, смятат от компанията

Обявеното намерение от собственика на United Group за придобиване на Булсатком официално потвърждава, че Виваком ще се опита да погълне Булсатком от настоящия му собственик, който го е купил със заем от United Group. Това обявяват от А1 в съобщение до медиите, което напомня, че компанията е предупредила за рисковете още в края на миналата година.

"Ако сделката бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп", алармират от А1.

Според компанията потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание.

"Изумени сме от начина, по който Виваком прави пореден опит за консолидация на пазара, независимо, че КЗК и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 г. собственикът на Виваком (United Group) се опита да купи Булсатком чрез подставено лице, предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията. Въпреки всички сигнали от пазара и медиите, United Group публично отрече да има такива намерения. От самото начало беше ясно, че United Group използва поредица от трансакции като параван, за да прикрие планираното придобиване на пряк контрол над Булсатком и да избегне проблемите с регулаторното одобрение на сделката. След подадените сигнали КЗК започна проверка, която още няма резултати. Анонсът за потенциална сделка на United Group е зле прикрит опит да се потули пропуска им да нотифицират КЗК още през 2022 г. и така да избегнат потенциални глоби от Комисията в огромен размер", смятат от А1.

Компанията предупреждава, че "нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за пазарните правила за лоялна конкуренция". Според А1, ако обявената сделка бъде одобрена, Виваком ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги чрез серия от съмнителни бизнес операции, което ще ощети крайните потребители и пазарната конкуренция.

"Апелираме за незабавна и адекватна намеса на регулатора, която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция", заявяват от А1.

Компания ще обжалва и ще продължи да сезира за случващото се компетентните български и европейски институции.

За да може всеки сам да проследи основните операции по опитите за придобиване на Булсатком и да прецени как тя ще се отрази на развитието на пазара, цените, иновациите и на него самия като потребител, от А1 представят информацията в инфографика:

А1

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Генерал Петреас
    ЦРУ трябва да владее комуникации и информации за тегион балкани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари