Цветница препълни храмовете в цялата страна

0

От утре започва Страстната седмица

Цветница е - един от най-светлите християнски празници! Седмица преди Великден православният свят празнува посрещането на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки. Тържествена света литургия беше отслужена във всички храмове в страната. Раздават се осветени върбови клонки, които хората отнасят в домовете си за благословение и като символ на радостта от празника, предаде БНТ.

Пълни храмове с усмихнати и щастливи хора в цялата страна. Почти през целия ден се виеха дълги опашки, а хората търпеливо изчакваха, за да си вземат върбови клонки за здраве и благословение. Именно те символизират палмовите, с които Божият Син е бил посрещнат в Йерусалим.

А храмовете в цялата страна бяха по-светли от всякога - заради стотиците запалени свещи, но и заради надеждата, която блестеше в очите на хората и всички бяха в храма заради вярата в Господ.

Всяка запалена свещ е молитва, изпратена към Господ. Всяко прекръстване - надежда за нейното сбъдване.

"Има специална атмосфера в храма, която прави празника още по-специален."

"Молим се за здраве и повече български деца. Пожелаваме повече смирение, мисля, че това много ни липсва. Да сме по-добри, да се отнасяме с разбиране към ближния и да си прощаваме."

"Желая на всички много здраве, много доброта, защото дълбоко вярвам, че доброто ще спаси всички нас, душите ни, ще спаси България."

"Здраве, благоденствие, много щастие и в тези трудни времена единство, преди всичко единство на целия български народ."

Помолил се е и Александър:

"- За какво се помоли ти като запали свещичка?
- За Отца и Сина.
- Какво си пожелаваш на днешния ден?
- Да карам колело
."

След запалената свещ и съкровената молитва хората изчакваха на опашка, за да си вземат върбова клонка.

"Всяка година си взимаме върбова клонка, която си закачаме или на вратата вкъщи или до икона. Вярваме, че ни носи здраве през цялата година."

"Поздравяваме всички с този празник, който е наистина много важен за християните. Това е най-тържественият момент от земния живот на Господ Исус Христос преди той да отиде на съд, на страдания, на кръстна смърт и на погребение преди славното му възкресение от мъртвите", каза в проповедта си Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Българската православна църква.

От утре започва Страстната седмица - седмицата на Христовите страдания, която ще завърши с разпятието и Възкресението на Спасителя.

"Но той претърпя всичко това. Смири се и то се смири до смърт кръстна, заради човешкия род, без никаква вина, заради нас човеците", подчерта митрополит Григорий.

Последната седмица на Великия пост е за смирение и размисъл и във всичко, което правим, да бъдем водени от вярата във Възкресението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари