Анархия в сектора на трюфелите

2
Берачи на гъби и горски плодове подготвят общонационален протест
Берачи на гъби и горски плодове подготвят общонационален протест Видео: NOVA

Берачи на гъби и горски плодове подготвят общонационален протест

Търсачи и търговци на гъби и горски плодове подготвят общонационален протест в центъра на София, предава NOVA. Причината са предвидените законови промени, които регламентират тяхната дейност. Какво предизвика недоволството на този сектор и регулиран ли е той от държавата?

Васил Петров е и търсач, и търговец на трюфели във Великотърновско. Досега е плащал патентен данък и такси, въведени преди половин година, в размер на около 200 лева. Според него предвидените промени в Закона за облагане с данъци на физическите лица ще доведат до разрастване на сивия сектор и скок на финансовата тежест, поне четири пъти.

"Промените предвиждат да се върне старата нормативна база, в която търсачите трябва да плащат 10 процента корпоративен данък, да си плащат осигуровките и да подават декларация. А не съм сигурен при колко човека това ще стане", смята той.

Според шеф готвачите, превърнали трюфела в деликатесен продукт, в сектора цари анархия.
Проблемът, който продължaвал да стои е, че държавата оставя търговец и търсач сами да се оправят помежду си. "Берачите на трюфели искат да се скрият и остават топката в търговеца, а там стават аномалии. Един човек е извадил 2 тона, а друг – не е, а с това се издържа", посочи готвачът Станимир Радичев.

Подготвяният общонационален протест е планиран за вторник под прозорците на властта. За момента не е ясно дали търсачите ще излязат да протестират или само търговците и потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Тази държава
    Не оставя никой без да си плати освен укри и талибани.ЧИСТА ЕВРЕЙСКА ЦИГАНИЯ СТАНАХМЕ!!!
  • 6
    2
    Рибар
    Ще го кажа тъка. Когато преди години най гладните след промяната ние тръгнахме за рапани нас ни погнаха всички институции. Граничните катери вместо да ловят нарко трафика гонеха нас и то как ни гониха. Със включени сирени и стрелба от бордовите картечници не на поражение но около нас(( лично мене да ме стреляли. Който не вярва да дойде да пита бая сме гърмящите от Несебър бо Балчик) а ние тогава ловувахме пришълец който нямаше естествен враг и още няма такъв във нашето море и който онищижаваше и продължава да унищожава черната мида,, филтъра на морето,, Сега за тези трюфелджии. Не къде е полицията, къде са горските или и те като риболовните инспектори със пълни торбички и си трайкат. Трябва за тези дето спазват регламентите за търсене да се подпомагат а тези дето за един трюфел унищожават цялата популация във чесността строги мерки и затвор. Има ли намесени мутрееш и се местни бабаити във този бизнес винаги ще има унищожение и бандитизъм. Иска желязна ръка
  • 3
    1
    ...
    Като цялата държава !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари