Русия атакува доклада на САЩ за човешките права в България

1
Посолството на Русия иронизира изготвянето на доклада и го нарича "много полезен", защото "допринася за борбата срещу безработицата" в САЩ
Посолството на Русия иронизира изготвянето на доклада и го нарича "много полезен", защото "допринася за борбата срещу безработицата" в САЩ

Посолството на Русия публикува на страницата си във Фейсбук позиция по повод годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права по света и конкретно за Русия и България.

"В съответния доклад за 2020 година Държавният департамент за пореден път е принуден да констатира, че далеч не всички са готови да живеят по натрапваните отвъд океана ценности и шаблони", се казва в позицията.

Посолството на Русия иронизира изготвянето на доклада и го нарича "много полезен", защото "допринася за борбата срещу безработицата" в САЩ, понеже в изготвянето му участват много хора.

Във вторник Държавният департамент публикува доклада. В частта за България пише, че има съществени проблеми с полицейското насилие, произволни арести, сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, цензура в медиите, насилие и заплахи срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медиите, връщане на бежанци или търсещи убежище хора, тежки корупционни престъпления, насилие срещу роми, деца, както и срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ).

Управляващите в София не реагираха. Единствено малкият коалиционен партньорна ГЕРБ, НФСБ обвини САЩ, че „налагат чужди за нас и измислени „проблеми“ и заподозря, че докладът е съставен по „доноси“.

В края на януари посолството на Русия отново "защити" българските институции от критиката от САЩ. Тогава повод станаха изказаните позиции от страна на постоянния юридически съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким, която заяви, че в България липсва политическа решителност за борба с корупцията.

Тогава посолството на Русия коментира, че "подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България.”

Дипломатическата мисия на Русия в България отбелязва, че от доклада липсват Съединените щати. Китай публикува контрадоклад, който разглежда състоянието на човешките права в САЩ.

"Тази досадна грешка е любезно поправена от нашите китайски колеги. Предлагаме на американските ни приятели да инкорпорират тази част в своя доклад и искрено им желаем успех в борбата за спазване на човешките права и свободи на територията на САЩ", завършва позицията на Москва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари