Производители и занаятчии са на изложение в Монтана

0
Днес бе открито двудневното изложение на местни продукти
Днес бе открито двудневното изложение на местни продукти Снимка: Facebook

Днес бе открито двудневното изложение на местни продукти

Изложение на местни продукти бе открито днес в Монтана от зам.-министъра на земеделието Георги Събев и кмета на града Златко Живков, предаде БТА.

Изложението е двудневно, а продуктите се предлагат по цени на производителите. Щандовете са разположени в Младежкия дом в Монтана и около него отвън. Участват 58 производители на храни, вина, мед, природни продукти, бижута, сувенири, като 28 от тях са от област Монтана.

Изложението е организирано от Министерството на земеделието в партньорство с Община Монтана. То е съпроводено с дискусия на тема "Мястото на традициите и обичаите в живота на местните общности и ролята на ВОМР", в която участват около 100 занаятчии и производители на местни храни от различни краища на страната.

Докато изложението тече, пред Младежкия дом в Монтана има демонстрации на приготвяне на традиционни северозападни ястия. Готвачи от региона правят кладник с чипровско пиво, комбус и врачанска лютика. Около обяд бяха раздадени 300 порции от вкусните гозби.

Зам.-министър Георги Събев съобщи, че изложението на местни продукти в Монтана е първото в Северозападна България и четвърто в страната. В този регион има 9 местни инициативни групи, създадени да подпомагат нуждите на местните общности. Местните инициативни групи са тези, които съхраняват поминъка в даденото селище. Те не успяват да стигнат до големите търговски вериги и да пласират там продукцията си, но произвеждат качествени неща с качествени местни суровини. Така чрез подхода "Лидер" ние подкрепяме местните производители и оценявайки техните качества на подобни изложения, ще можем да станем техни редовни потребители, заяви Събев. Той уточни, че в програмния период 2014-2020 година в България са създадени 64 местни инициативни групи. В следващия програмен период ще има 107 МИГ и общини като Монтана ще бъдат обхванати от подхода "Лидер".

Кметът на Монтана Златко Живков съобщи, че след месец общината ще организира в града фермерски пазар, на който отново ще се предлагат продукти по цени на производители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари