Овощар: Има до 100% измръзване при някои кайсии заради минусовите температури

1
50% от българските кайсии, череши и други костилкови плодове вече се изнасят към Румъния
50% от българските кайсии, череши и други костилкови плодове вече се изнасят към Румъния Снимка: Fermer.bg / архив

Изложението на Дунавските овощари се удължава с два дни

За пети път дунавските овощари се събират на изложение в Русе, което ще се проведе от 25 март в комплекса „Арена” в града. Тази година организаторите - сдружение „Дунавски овощари 2022”, ще удължат провеждането на форума и вместо само през уикенда на последната седмица от март, както ставаше досега, тази пролет то ще продължи от 25 до 28 март включително.

Това е съобщил в интервю пред Синор.бг председателят на сдружението Николай Колев.

В петък, 25 март браншът е поканил учениците от професионалната гимназия в Образцов чифлик, пред които деканът на Факултета по лозаро-градинарство от Аграрния университет в Пловдив доц. д-р Сава Табаков ще изнесе интересна лекция. На 28 март, понеделник пък ще се организира съзтезание по резитба, като домакин на събитието ще бъде производителят Павел Спасов, чиято челешова градина се намира в близост до Русе, съобщи Николай Колев.

През останалото време изложението ще бъде наситено с редица бизнес срещи на овощарите с техни доставчици на суровини, техника, семена, торове и препарати.

Традиционно точно на това изложение овощарите сключват и договорите си за доставка през следващия сезон. „От няколко години овощарите в Северна България разшириха връзките си с търговци от Румъния, така че повечето договори се сключват с фирми от северната ни съседка”, припомни Колев. И допълни, че над 50% от българските кайсии, череши и други костилкови плодове вече намират пазари в Румъния. Преориентацията на родните овощари стана основно заради масирания внос на кайсии от Гърция, които правеха дъмпинг на вътрешния пазар. Което обаче не беше стопирано от родната администрация.

 Николай Колев коментира и ситуацията с необичайно ниските температури, предизвикани от северния циклон, минал през март през цялата страна. „И тази година имаме до 100% измръзвания на някои насаждения, тъй като февруари беше необичайно топъл и кайсиите в дунавския регион бяха започнали да се развиват”, обясни овощарят. "Много рядко през март нощните температури стигат до минус 7, минус 9 градуса и това се е оказало фатално, като пораженията са с икономическо значение за някои от колегите – не само при кайсиите, но на места и при някои сортове праскови.", каза Колев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари