Професор Момеков: Новите лекарства против COVID-19 са много скъпи

0
"Тези лекарства са голям пробив в борбата с коронавируса”, коментира още Момеков
"Тези лекарства са голям пробив в борбата с коронавируса”, коментира още Момеков Видео: NOVA

„Това са първите лекарства, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”

Това заяви проф. Георги Момеков от Българското научно дружество по фармация в ефира на NOVA

"България е договорила и е готова да внесе новите две специално разработени за борба с коронавирус лекарства. Единият препарат е разработен от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки. Тези лекарства са голям пробив в борбата с коронавируса”, коментира още Момеков. 

„Едното лекарство е подадено за регистрация, а за другото данните все още се разглеждат. Така или иначе е хубаво, че се взимат мерки превантивно. Това са първите лекарства, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”, каза още той.

Според него клиничните проучвания на двете лекарства са били направени добре. „Причината е, че те се правиха в един не толкова турболентен период. С „Ремдесивир” част от хората попадаха в терапия в 9 - 10 ден, което е безкрайно късно за противовирусна терапия. А тук самите проучвания бяха направени така че да се стартират от 3 до 5 ден от първите симптоми”, посочи Момеков.

По думите му лекарствата ще бъдат осигурени за хората, при които те ще бъдат най-полезни. „Цените все още не са листнати, за да ги четем, но по индиректни данни те ще бъдат много скъпи – около няколко стотин лева може би”, коментира Момеков.

Той беше категоричен, че на този етап ваксинацията срещу COVID-19 е безалтернативна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари