Колко струва лечението на COVID у дома

0
Сметката за лекарства излиза  средно около 150 лв., най-голям дял са за допълнителни витамини, минерали и добавки. Именно тях обаче касата не покрива
Сметката за лекарства излиза средно около 150 лв., най-голям дял са за допълнителни витамини, минерали и добавки. Именно тях обаче касата не покрива

Сметката за лекарства излиза  средно 150 лв.

Здравната каса ще покрива част от медикаментите за домашно лечение на пациенти с коронавирус, информира bTV.

Лекарствата, за които ще се покриват разходите, са  антибиотици, кортикостероиди и лекарства срещу съсирване на кръвта. Очаква се хората да могат да взимат медикаментите си след средата на следващата седмица. Това ще се случва само след преглед в COVID зона и след предписана електронна рецепта.

Фармацевти изчисляват, че сметката в аптеката за 1 болен е средно 150 лева. Най-голяма част от нея е заради допълнителни витамини, минерали и добавки. Именно тях обаче касата не може да покрива.

Красимир Николов и цялото му семейство боледуват от COVID -19 през март. След влошаване на състоянието му той е приет в болница, а съпругата и дъщеря му остават у дома. Лечението им излиза над 1000 лева. Затова подкрепя касата да поема част от сумата.

Фармацевти също смятат, че касата трябва да подпомогне пациентите.

„Не по-малко от 100-150 лева, до 250 излиза сметката на един пациент. Когато един пациент се появи, той има антибиотик, кортикостероид, някой антиагрегант. Всичко друго, което напълва кошницата, са хранителни добавки, и те вдигат стойността“, обяснява фармацевтът Антон Вълев.

Някои лекари са по-скептични към идеята. Д-р Крайселска смята, че понякога се изписват ненужно много медикаменти. Касата ще покрива и само лекарствата, които са предписани в COVID зоните.

"Сметката излиза висока, защото ноември настана масова истерия и някои центрове раздаваха готови флаери. При мен в моята практика лечението е симптоматично и изчаквателно“, казва лекарката.

Тревожи се, че е възможно да се стигне и до ситуации, при които едни пациенти да могат да получат лекарства, а други - не.

Все още не е ясно точно кои лекарства ще се покриват. От касата казаха, че това ще е възможно само за здравноосигурените. Според здравният министър и неосигурените пациенти ще могат да се лекуват в COVID зоните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Братле, намерих лампата на Аладин и помолих духът да ми умножи акъла по три.
- И какво?
- Каза ми, че с нула не се умножавало...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари