Лекар: Не сваляйте температура до 38 градуса заради КОВИД-19

4
Д-р Сардовски: "Изключително рядко се налага при ковид инфекция по показания да се пие антибиотик"
Д-р Сардовски: "Изключително рядко се налага при ковид инфекция по показания да се пие антибиотик" Снимка: argomedica.bg

Основният ефект на антистенокардина в малки дози е противовирусен

Д-р Светлозар Сардовски е специалист по обща и инвазивна кардиология, експерт по ехокардиография, специалист по вътрешни болести, магистър по обществено здраве, здравен мениджмънт и здравословен начин на живот.

Ковид пандемията и коментар по всички наболели въпроси по темата вижте в интервюто с д-р Светлозар Сардовски на Яна Бояджиева за zdrave.to

- Д-р Сардовски, във ваша публикация заявявате, че ибупрофенът и въобще нестероидните противовъзпалителни средства убиват интерферона и дори удължават протичането на болестта. А те масово се употребяват...

- Те не убиват интерферона, просто всичките такива  противовъзпалителни средства намаляват производството на интерферон, който се бори с вируса. Има проучвания, според които тези средства може би само подобряват симптомите, но нито скъсяват, нито подобряват хода на заболяването. И противоречиви мнения за това, че може би удължават времето на болестта. 

Затова смятам, че не трябва да се приемат нестероидни противовъзпалителни препарати, без да има нужда от тях. Освен това съм на мнение, както и доста инфекционисти, че при температура до 38 градуса не трябва да се приемат температуропонижаващи средства.

Всичко това е отдавна известно. Както и че аспиринът във високи дози също намалява интерферона. Дори има спекулации, че използването на много и големи дози аспирин по време на пандемията през 1918 г. може би е оказало негативно влияние върху протичането на болестта. Може и да не е така, но има и такива мнения, изказани от медицински специалисти, не от случайни хора. 

Но пък в малки дози аспиринът е полезен. Така че всичко е в дозата и начина на приложение. В тази връзка обаче искам да изтъкна, че противовъзпалителните са най-малкият проблем. По-големият проблем са антибиотиците. 

Първо, 100% е доказано, че не помагат, второ - нарушават имунния баланс чрез потискане на добрите бактерии. Т.е., обръщат имунния отговор, понижават го. Освен това могат да предизвикат гъбични инфекции, които още повече усложняват състоянието. И трето, с което ще се сблъскаме в бъдеще: тази безразборна употреба на антибиотици ще ги изхвърли от употреба. Няма да действат на това, за което са предвидени. Имайте предвид, че годишно в света умират около 10 милиона души от това, че не им действат антибиотиците, т.е., от антибиотична резистентност. А това са необходими и важни препарати. 

- Но в един момент със сигурност има нужда да бъдат включени в терапията? 

- Такъв момент настъпва изключително рядко, особено по отношение на ковид инфекцията, за разлика от грипа. При около 30% от хората, заболели от грип, може да се насложи бактериална инфекция, докато при ковид не е така. За тази почти една година се установи, че много рядко има насложени инфекции, и то не от тежките. А тези насложени вторични бактериални инфекции се случват изключително и само в интензивните отделения. 

Повечето от пациентите се заразяват в болницата, това са т.нар. вътреболнични инфекции. Т.е., глупаво е да вземат антибиотици тези, които са извън болницата. Изключително рядко се налага при ковид инфекция по показания да се пие антибиотик.

- Да поговорим тогава за “добрия” препарат антистенокардин, който вие препоръчвате... 

- Антистенокардинът е известен много отдавна. Основният му ефект в малки дози е противовирусен. Основно за профилактика, защото той увеличава интерферона, който оказва антивирусен ефект и помага за подобряване, за намаляване тежестта на инфекцията. 

- Не знаех, че има и противовирусен ефект. Познато е като лекарство за сърдечно болни.

- Много хора не знаят, както и от медиците. Ефектът му като лечение не е толкова голям, по-скоро е подходящ за профилактика. Защото той увеличава интерферона, който оказва антивирусен ефект, помага за намаляване тежестта на инфекцията.

Профилактика значи преди да усетиш симптомите, т.е., той не действа точно срещу определения вирус, но за него има научни данни, че оказва положително действие за облекчаване протичането на инфекцията. 

Затова е хубаво да се приема през първите няколко дни или седмица, след като се разболее човек. Отдавна това лекарство не се използва за лечение на исхемична болест. В миналото се е прилагало като съдоразширяващо, но не е подходящо за сърдечноболни в големи дози.

В малки дози могат да го пият. В Германия антистенокардинът е забранен при исхемична болест на сърцето. Но в случая става въпрос за съвсем различни дози и състояния. И въпреки че се чуват негативни мнения за този препарат, той продължава да се изписва. 

Например по-голяма е ползата от комбинацията на аспирин с антистенокардин за профилактика на исхемичен мозъчен инсулт, отколкото самостоятелен прием на аспирин. Затова не може да се обобщава - забранено, старо и т.н. Има си показания, всяко лекарство, което се дава при дадени оплаквания, действа добре.

Всяко лекарство, което не се дава по показания, като антибиотици, антикоагуланти, антиагреганти, не е добре, тъй като в този случай не можете да се възползвате от ползата, а само от страничните ефекти. А те понякога са животозастрашаващи.

Т.е., не трябва да се вземат средства, каквито и да са те, ако не се очаква ползата от тях да е по-голяма от вредата. Малко са тези средства, които действат и те най-вече се прилагат в болница. Парадоксът е, че ползата от тях е в началото на заболяването, а често технически няма как да се случи.

- Късно ли отиват в болница заболелите от коронавирус, за да отбелязваме тези дни такава страшна статистика? 

- Не, не е така. В болница отиват тези, които имат нужда. Не е нужно всички заболели да бъдат приети в болница. Проблемът е друг. Хората трябва да бъдат обучени от информационна кампания. А, за съжаление, отговорните органи, министерството, не пускат такава информация. Вече почти година мина от началото на пандемията, а ние все още нямаме алгоритъм за поведение при ковид - алгоритъм към медицински специалисти, към джипита, в болниците. Затова се действа доста хаотично. Пак за съжаление, повечето джипита не реагират правилно, те продължават масово да изписват антибиотици. 

- Като сме на тема лечение или по-скоро експериментират се различни схеми и прочее, да ви попитам и за самолечението с така популярните напоследък добавки като цинк, витамини?      

- Никаква полза от тях няма. Досега не е научно доказано за нито една от тези добавки, че оказват някакво действие, и то не само по отношение на ковид. Напротив, витамин С например, особено големите дози, повишават кръвосъсирването. А една от схемите на лечение е да се дават противосъсирващи средства, за да се предотврати образуването на тромбози. Така че, ако човек консумира достатъчно плодове и зеленчуци, няма нужда от добавяне на витамини и прочее добавки. Защото добавянето означава повече, отколкото е необходимо, а това затормозява организма, най-често черния дроб. Най-честата причина за повишаване на чернодробните ензими е интоксикацията с тези тежки елементи като мед, кобалт, цинк, селен. Дори може да се стигне до отравяне. Повечето случаи на гадене и разстройство са от тези добавки, от безразборния прием на 10, 15, дори 20 добавки. 

- Д-р Сардовски, да поговорим за самия вирус, каква е вашата гледна точка за организацията от страна и на СЗО, и на национално ниво? 

- Вижте, този вирус по нищо не се различава като разпространение от всички останали респираторни вируси - грип, парагрип, риновируси. Всички те се разпространяват по един и същи начин - с едри капки, с аерозол. В затворено помещение се предава бързо, защото там се насища с аерозоли. Навън човек по-трудно би се заразил с вируса. Противоепидемичните мерки, които се вземат, могат само до известна степен да забавят скоростта на разпространение на заразата. Между другото, сега с носенето на маски, със спазването на дистанция, се забавя грипната епидемия в цял свят. Да, маските имат своето значение, но не могат постоянно да се носят. Безумно е например да се носят навън. 

- Казват, че маските няма да допуснат голямо количество вирус. Нали така?

- Точно така, но маската е само механична пречка. Тя не спира аерозолите, с изключение, разбира се, на тези от висок клас маски. Те обаче са най-малко разпространени. Вижте, три са начините, които да предотвратят заразяването с този вирус: човек или да си направи ваксина, или да приеме лекарство, което да прекъсне хода на вируса (за съжаление такова няма), или да се обвие в скафандър. Въпросът е не дали ще се заразиш, а кога!

- Какво е мнението ви за ваксините?

- Първата ваксина, закупена от нас и вече прилагана в Англия, спада към т.нар. нуклеоидни ваксини (РНК и ДНК). Характерното за нея е, че е трудна за мениджиране заради специалните условия, при които се транспортира и съхранява. Тя се изработва по съвсем нова технология 

По-старите технологии изискват повече време, но пък са по-сигурни и изпитани. Има четири вида ваксини. 

РНК ваксините съдържат нещо като генетичен софтуер = закодирана информация в информационна РНК, който влиза в клетките ни и ги инструктира да произвеждат антиген на вируса на коронавируса, срещу който имунните клетки започват да произвеждат антитела и не само. Това е най-достъпно казано. Хубавото при тези ваксини е, че се активира тотално целият клетъчен имунитет - все едно заболяваш, но всъщност не е така. Това, пак ще повторя, е една чисто нова технология, затова не се знае дали ще ги има далечните ефекти. Освен това не е изпитвана при хора с нарушен имунитет.

Лично аз не мога да я препоръчам общо за всички хора. По принцип най-сигурна е т.нар. инактивирана жива ваксина. Всъщност това е цял вирус, който е повреден така, че да не заразява. Тази ваксина  активира пълния имунитет, т.е., може да се използва и при бременни жени, и при хора с нарушен имунитет. Такава например е китайската ваксина. Тя е най-добре проучена, но засега не е одобрена в Европа. Другият вид сигурни ваксини са т.нар. протеинови ваксини. Има една, която може би ще бъде одобрена някъде към средата на другата година, такива ваксини също могат да се използват при хора с намален имунитет. 

- Т.е., вие сте за ваксинирането, а имате ли виждане за ефекта от ваксините?

- Разбира се. Проблемът е, че докато дойдат ваксините, докато започне ваксинацията, инфекцията ще продължи да се разпространява. Пак ще има затихване през летните месеци, след това нова вълна... Според мен ефектът от ваксините ще се прояви в бъдеще, ако не са се разболели повечето хора. Освен това трябва да се ваксинират голям брой хора, за да се случи този ефект, а виждате, че все още има подозрителност към тях. Например засега само 33% от медиците заявиха, че ще се ваксинират, а това е много нисък процент. Иначе, да, ваксините са най-умното, най-доброто решение. Ако има хубава ваксина, направена добре, това е най-сигурното решение. Въпросът е коя ваксина за кого е подходяща. 

Освен това е от значение дали ще се видоизмени вирусът. Засега няма достатъчно данни да се видоизменя, но ще видим. Казвам го, защото всяка голяма промяна във вируса изисква промяна и във ваксинацията. Както е при грип. Дано не се наложи всяка година да се ваксинираме и срещу ковид. Ако обаче стане като грипния вирус, с десетките си щамове, които всяка година се изменят, тогава вече е неприятно. Ефективността от ваксината против ковид е много по-висока - над 90%, за разлика от противогрипната. И то не че е лоша противогрипната, а защото, както обясних, въпросът е дали тя ще уцели щамовете, които ще върлуват. 

- Д-р Сардовски, вие сблъскахте ли се с вируса и какво предприехте?

- Да, и аз, и съпругата ми, и мои близки прекарахме коронавирусната инфекция. Не сме приемали антибиотици. Аз лично съм пил само антистенокардин и колхицин - това е едно противовъзпалително хапче, което се предписва за подагра, за перикардити, за васкулити, за артрити. И което намалява риска от цитокинова буря.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

МЗ предупреждава:
- Не си поставяйте диагнози в Гугъл. Вместо това се обадете на личния си лекар да ви прегледа по телефона.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари