ЕК върна на поправителен българския енергиен план

0
Европейската комисия отправи препоръки страната да повиши амбициите си в съответствие с договорените цели за 2030 г.
Европейската комисия отправи препоръки страната да повиши амбициите си в съответствие с договорените цели за 2030 г.

Европейската комисия отправи препоръки страната да повиши амбициите си в съответствие с договорените цели за 2030 г.

България да повиши амбициите си, свързани с плана си в областта на енергетиката и климата. Европейската комисия публикува в понеделник (29 април) своята оценка на проекта на актуализирания национален план в областта на енергетиката и климата на България и отправи препоръки страната да повиши амбициите си в съответствие с договорените цели за 2030 г.

Такава оценка бе предоставена и за Полша, а преди това и за други 24 държави членки. Миналата седмица Комисията също така приключи производствата за установяване на нарушения, образувани срещу България и Полша през декември за това, че не са представили своите планове.

Плановете са ключови инструменти за постигане на целите в областта на енергетиката и климата за 2030 г. на национално равнище и за прилагане на законодателството, свързано с Европейския зелен пакт, обяснява БТА.

През декември в съобщение за оценка на съвкупното въздействие на проектите за планове Комисията установи, че кумулативното въздействие на проектите все още не е достатъчно, за да се намалят нетните емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г., както се изисква от законодателния пакет „Подготвени за цел 55“. Комисията представи препоръки на държавите членки за това как да актуализират и съгласуват плановете си за постигане на общите ни цели.

От държавите се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни 2024 г., като вземат предвид препоръките и индивидуалните оценки на Комисията. ЕК отново призовава всички държави членки да увеличат усилията си за намаляване на емисиите на парникови газове и да се подготвят по-добре за по-широко използване на възобновяемите енергийни източници и за подобряване на мерките за енергийна ефективност.

Насърчават се и допълнителни мерки за овластяване на потребителите, подобряване на енергийната сигурност и стимулиране на конкурентоспособността на европейската промишленост.

Българският план, дело на енергийното и на екоминистерството, беше внесен от правителството на Николай Денков на 20 февруари в изпълнение на задължението на европейските държави да адаптират програмите си спрямо новоприетото законодателство за изпълнение на Зелената сделка, пише „Дневник“.

Според Европейската комисия, въпреки че България си поставя някои по-високи от изискваните цели, например за енергийна ефективност (8.42 тона нефтен еквивалент при изискване от 8.25 т н.е.) и за възобновяема енергия (над 34% при европейска цел от 33%), не е ясно как смята да ги постигне.

Планът не съдържа и график за справяне с енергийната бедност, нито подробности как ще се постигнат заложените в документа намерения за укрепване на сигурността на доставките на природен газ. Няма посочена цел за заложеното в европейското законодателство намаляване на парниковите газове с 10% спрямо нивата от 2005 г., нито конкретна прогноза за намаляване на СО2 емисиите от използването на земеделската земя и горите.

Сега правителството трябва да коригира плана и да го върне в Брюксел до 30 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари