Самолечението и свръх лечението на COVID-19 са две много опасни неща

0
„Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“, каза д-р Антония Първанова
„Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“, каза д-р Антония Първанова Видео: bTV

"Самолечението и свръх лечението на коронавирусната инфекция са две много опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръх употребата на антибиотици без лекарско предписание"

Това коментира в „Тази сутрин“  по bTV д-р Антония Първанова, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването.

По думите ѝ понякога общопрактикуващите лекари, а и не само те, правят свръх лечение.

„Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“, каза Първанова.

Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който е изглеждал така, сякаш при лечението му е било прекалено с кортикостероиди.

Той определено имаше подпухнал вид и изглеждаше като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани“, допълни Антония Първанова.

По-важният въпрос от логистиката по отношение на ваксините е относно тяхната ефективност и безопасност, смята тя.

Има много въпроси, на които не сме получили отговор. Не сме видели досиетата на тези ваксини и нямаме информация какви са страничните им ефекти“, каза тя.

Изключително много ме притеснява желанието и заявката на производителя да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия“, допълни Първанова.

По отношение на приетия от правителството Национален план за готовност при пандемия тя коментира, че това е „чиновническо упражнение с политически оттенък“.

„От 2006 г. имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той предполага да може да бъде актуализиран, но в него се съдържат основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия“, обясни Антония Първанова.

Самата тя е изкарала коронавирусната инфекция и има съмнение, че това се е случило два пъти.

„Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обоняние и по-кратък беше периодът, през който боледувах“, разказа Първанова.

Първият път тя си е направила тест за антитела, а вторият път заради клиничната картина и типичните симптоми не си е правила тест за коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари