Митрополит Наум: Трудностите, през които преминаваме, не трябва да ни угнетяват и да събуждат в нас егоизъм!

0
Напротив - да бъдат за нас поводи за още по-дълбоко осъзнаване на нашата принадлежност към Христа, към богочовешката общност на Неговата света църква
Напротив - да бъдат за нас поводи за още по-дълбоко осъзнаване на нашата принадлежност към Христа, към богочовешката общност на Неговата света църква

Годината постави на изпитание духовните и нравствени устои на обществото ни, заяви Русенският митрополит Наум

Приближаваме към края на една тежка за цялото човечество година. Година, в която на изпитание бяха поставени духовните и нравствените устои на цялото ни общество. Година, в която една невидима заплаха изцяло промени живота, с който може би удобно бяхме свикнали, допринасяйки за откриването на много и от най-доброто, но и за съжаление от не съвсем доброто, оставащо иначе дълбоко скрито вътре в нас - това каза Русенският митрополит Наум в Рождественското си послание до клира, монашестващите и миряните на Русенската епархия, предаде БТА.

По думите му мнозина са претърпели и продължават да търпят тежки страдания не само от здравословен и физически, но и от психически, икономически и друг характер. Не е малък и броят на онези, които изгубиха и продължават да губят живота си в резултат от разразилата се пандемия.

"Като органична част от своя народ и от обществото ни Българската православна църква също не беше подмината от това изпитание, както и от други изкушения за църковния живот. Често гласът на трезвия разум беше заглушаван от ненужни дебати, в които мнозина достигнаха до истинско ожесточение в отстояването на позиции, лишени не просто от разумност, но и от най-елементарна християнска и чисто човешка любов към ближния. Пандемията се оказа пореден повод за противопоставяне в църковното ни общество и за прояви на ревност не по разум", казва митрополит Наум.

Според него сега всичко това трябва да утихне и да отстъпи пред радостта от очакваното посрещане на светлия празник Рождество Христово.

"Днес Божият Син влиза в нашия свят като дете, за да ни припомни със своята невинност, че всички ние сме чеда на нашия Небесен Отец и всеки от нас е тук, на този свят, благодарение на Господнята любов. Същата тази любов, благодарение на която Той изпрати сред нас и Своя Единороден Син - "да подири и да спаси погиналото". Любов, пред която са безсилни цялата злоба и ненавист на този свят, и която трябва да ни смири и да пробуди в нас милостта, състраданието и човеколюбието, които Бог винаги очаква от Своите верни", казва Наум.

По думите му въплъщението на Божия Син, Неговото идване в света на човеците означава помиряване между небето и земята и край на безнадеждността, страха и отчаянието, с които бе живяло ветхозаветното човечество.

"Изпитанията, трудностите и страданията, през които винаги ще преминаваме, не трябва да ни угнетяват и да събуждат в нас егоизъм, а напротив - да бъдат за нас поводи за още по-дълбоко осъзнаване на нашата принадлежност към Христа, към богочовешката общност на Неговата света църква. По човешки ние сме слаби, но с Христа можем да победим всяко изпитание и изкушение и най-вече да удържим победата над стария човек в самите нас - най-важната цел, задача и смисъл на този земен живот. Благодатта, мирът и любовта на раждащия се днес Богомладенец и общението в Светия Дух бъдат с всички нас, амин!", пожела Русенският митрополит Наум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари