Митрополит Наум награди победителите в състезанието „Бог е любов“

0

На 5 юни 2019 г. на тържествена церемония в Русе бяха връчени наградите и грамотите на победителите в Националното ученическо състезание „Бог е любов“, което се организира за 18 път от Министерството на образованието и науката.

Деца от цялата страна, отличени в националния кръг на конкурса, пристигнаха в дунавския град, а домакин на заключителната церемония по награждаването беше Русенската св. митрополия. Тя се състоя в хотел „Дунав Плаза”, където пристигнаха лауреатите, техните придружители и официалните гости – Русенският митрополит Наум, Коста Костов, старши експерт в МОН, началниците на Регионалните управления на образованието в Русе – Росица Георгиева, и на Разград – Ангел Петков, главният експерт по Религия в МОН – Юлиян Одажиян, членове на Националната комисия на състезанието „Бог е любов”, директори на училища и др.

Русенският митрополит Наум пръв се обърна с приветствие към присъстващите и пожела на децата с чистите си сърца да продължават да чувстват Божията любов и да я изразяват в своите творби. По този начин ще изпращате частица светлина в света около вас, каза митрополитът. Той подчерта, че детското творчество, вдъхновено от Божията любов, е безценна проповед. Той пожела на децата здраве и много вдъхновение. Юлиян Одажиян поздрави децата и техните учители, които ги подкрепят в развитието на дарбите им. Експертът от МОН подчерта важната роля и на преподавателите по Религия, които той нарече съвременни будители. Росица Георгиева изрази радостта си, че награждаването на конкурса става именно в техния град. За нас е част да домакинстваме това събитие съвместно с Русенската митрополия, каза тя. Така децата имат възможност да видят този красив европейски град, в които са се случили много неща за първи път в нашата история.

„Вие сте победители в конкурс с голяма конкуренция, обърна се към учениците г-жа Георгиева, – и показахте забележителни постижения, заради които днес получавате тези отличия”. В творческата надпревара участваха над 800 творби от училища в цялата страна и Националната комисия се затрудни да избере кои са най-добрите, каза Росица Георгиева.

Тя пожела на децата да продължават да творят и наред с напредъка в училищните дисциплини, да се стремят да станат добри хора. Поздравителен адрес беше изпратен и от областния управител на Русе – Галин Григоров, в който той пожела много здраве и творчески успехи на децата. За празничното настроение на гостите допринесоха изпълненията на възпитаниците на детска градина „Пинокио” и на СУ „Йордан Йовков“.

Митрополит Наум лично връчи наградите на отличените ученици. Те получиха от МОН грамота и подаръци – раница и външна батерия за телефон. Наградените гимназисти ще получават и едногодишна стипендия за талантливи деца от МОН.

Всички ученици и членовете на Националната комисия на конкурса получиха подаръци и от Русенския митрополит. Четири допълнителни награди в конкурса бяха раздадени тази година. Те бяха осигурени от членовете на комисията. Две награди бяха дадени лично от Жасмина Донкова, експерт от Дирекция вероизповедания. Юлиян Одажиян също отличи едно от талантливите деца. Ученичката Емилия Петрова от 4 кл. на русенското училище „Братя Миладинови“ получи специална награда от Центъра за образователни инициативи „Двери“.

Отличените ученици, техните родители и учители, дошли за церемонията в Русе, имаха възможност да разгледат забележителностите на града и да почувстват неповторимата му атмосфера благодарение на гостоприемството на Русенска митрополия. Те посетиха също катедралния храм „Св. Троица“ и църковния музей към него. Организаторите изпратиха гостите с пожелания за много здраве творчески успехи и нови вдъхновяващи срещи с талантливите ученици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари