Русенчета демонстрираха знания в историческа викторина

0

Деца от няколко учебни заведения в Русе демонстрираха познания за римското наследство в региона, епохите на Средновековието и Модерността.

Учениците бяха част от финалния куиз по проект „Обучение в култура: Маските на историята, Червенската кула и Кухнята на Калиопа“ на Сдружение „Приятели на музея“, реализиран по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Състезанието се проведе в Историческия музей, а в него се включиха възпитаници на ОУ „Любен Каравелов“, НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе, СУ „Христо Ботев“ и деца от Центъра за работа с деца на улицата към Комплекса за социални услуги за деца и семейства, управляван от Сдружение „Еквилибриум“. Водещ бе актьорът Илия Деведжиев, управител на Група за детски театър „Камила“, един от партньорите по проекта.

Разделени на отбори, определени с жребий, момичетата и момчетата трябваше да отговарят на въпроси, свързани с трите периода от проведените през годината класни стаи в музея. Учениците показаха завидни познания, свързани с крепостта от римско време „Сексагинта Приста“, въоръжението на легионерите, римските богове и техните гръцки съответствия.

Акцентът в темата за средновековието попадна върху Археологическия резерват „Средновековен град Червен“ – обект на Регионален исторически музейРусе. Участниците в куиза отговаряха на въпроси, засягащи устройството и функционирането на средновековните крепости, както и начина на живот на хората в тях.

В частта, посветена на Модерността, младите приятели на музея разказаха за новостите, които навлизат във всекидневието на русенци от края на XIX-и и началото на XX-и век – свободно време, забавления, мода. Освен въпроси за избор от няколко възможни отговора, децата имаха и визуални загадки – трябваше да разпознават предмети от снимки, да обясняват от коя експозиция на музея е част показания артефакт, какво представлява и каква е неговата история.

Първо място в куиза спечели сборен отбор „Червен“ с ученици от ОУ „Любен Каравелов“, СУ „Христо Ботев“, НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе и от Центъра за работа с деца на улицата. Второто място си завоюваха участниците в отбор „Калиопа“, а третото място остана за отбор „Сексагинта Приста“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Детето каза, че за понеделник трябва да занесе в училище 15 коркови тапи. Трудно е, но ще се справя!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари