Миризма и замърсяване не било едно и също

0
Това твърди екоминистърът Емил Димитров
Това твърди екоминистърът Емил Димитров

Екоминистърът Емил Димитров и общината отново влязоха в спор по темата за въздуха и осигуряването на мобилна станция.

Вчера министърът обяви, че МОСВ ще осигури две такива по проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, който се финансира по програма LIFE. Екоминистерството ще даде за два месеца и мобилна станция.

След критиките по негов адрес, свързани с изказването му, че общината трябва да се оправя сама, Емил Димитров е заявил, че няма иронично, a отговорно отношение към Русе. Според него Общинският съвет на Русе и кметът е трябвало да предвидят в бюджета на Общината за 2020 година пари за такава станция, при положение че за проблема се знае от години, предава Русе Медиа. И е допълнил, че е важно да не се слага знак за равенство между миризма и замърсяване.

Според министъра осигуряването на две станции за измерване на въздуха в град Русе и поставянето на една мобилна за два месеца е отговорно поведение и загриженост към проблемите на жителите на град Русе. „Очаквам подобно поведение и от местната власт, на която това е основно задължение и би следвало да е приоритет, защото русенци имат право на чист въздух, е заявил още Емил Димитров.

Изказването на екоминистъра предизвика реакция от страна на общинска администрация. Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев, в чийто ресор е екологията, припомни, че двете станции са по европроект, спечелен от общината, а не подарък от министерството. Освен това те ще замерват само фини прахови частици, и то с цел да следят изпълнението на целите на програмата.

Русе има нужда от мобилна станция сега. След година Общината може и да може да си купи, но е нужна сега. А Вие виждали ли сте “мобилната”? И това измества основния въпрос. Как е издадено разрешителното за разширението на производствените мощности и правена ли е екологична оценка ? Кой и как е направил анализ на риска на работните места, където работят хора – има или не вещества, вредни за здравето при технологичния процес на производство и как са защитени работещите?, пита министъра Димитър Недев.

Докато институциите водят спорове, от общината вече имат първия резултат от денонощното наблюдение, осигурено от служители на КООРС. Дежурният охранител е забелязал през нощта на 10 срещу 11 септември около 2:35, за не повече от 40 секунди, гъст задушлив облак, който е изпуснат от съоръженията на покрива на фирма „Линамар“. За случая е сезирана е незабавно екоинспекцията.

Констатацията, направена без апаратура, е за силна миризма – смесица между мирис на бакелит, сяра и амоняк. Имала е характеристиките на залпово изпускане, като е била е по-тежка от въздуха и е паднала в близост до земята. След това вятърът, който е бил в посока запад-изток, е отнесъл облака в посока към село Николово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари