Юлиян Попов: Искам всички градски реки в България да станат чисти и в тях да има риба

0
Екоминистърът коментира проблемите с въздуха в Русе
Екоминистърът коментира проблемите с въздуха в Русе Видео: NOVA

България вече е фактор в европейската и глобалната климатична политика, посочи екоминистърът

"Показваме резултати постоянно, не винаги ги заявяваме, но сега ще изготвим доклад. Един от успехите беше присъствието ни на глобалната конференция за климата. Бяхме забелязани и станахме фактор в европейската и глобална климатична политика. Нашата делегация беше много добре подготвена, организирахме 22 събития. Участвах в европейската позиция на глобалните преговори. Станахме част от програмата за екологично възстановяване на Украйна, коментирахме и въпроса за Черно море." Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Попов коментира и темата с боклука на София. Министърът не смята, че въпросът е политически, а че има технологичен и логистичен проблем. По негови думи заводът за отпадъци би могъл да работи по по-модерни стандарти.

Не е нужно да изграждаме нови и нови депа, просто трябва да се работи с ускорени темпове“, поясни министърът. Той посочи, че инсталациите в заводите не се проверяват от МОСВ, а от самия собственик и агенциите, които се занимават с условията на труд и технологичната адекватност.

По темата за мръсния въздух Попов каза, че България е спечелила делото срещу ЕК, тъй като качеството на въздуха се подобрява по данни на всички станции, проследяващи чистотата.

Продължаваме да бъдем на границата на допустимите норми в някои точки на страната. Технологично България се подобрява, което се отразява и на въздуха. В момента в световен мащаб се дискутира възможността нормите да се затегнат според изискванията на СЗО. За да можем да ги изпълним, трябва да електрифицираме и транспорта, и отоплението. Това може да се случи много бързо в България“, каза министърът. Той допълни, че при ускорена модернизация на транспорта и бита може да се покрият нормите на СЗО за 10 години.

Попов коментира и проблемите с въздуха в Русе. Той посочи, че Румъния трябва да отговори на екологичните стандарти и постоянно се водят разговори с властите в северната ни съседка.

Министърът допълни, че работят върху ново законодателство за миризмите. „Чакам списък от русенци с конкретните искания. Ще изпълним всички, които се отнасят към нас. За останалите ще проведа разговори със съответните институции“, увери Попов.

Той коментира и идеята за зарибяване на Перловската река. „Искам всички градски реки в България да станат чисти и в тях да има риба. Това ще е индикатор и за екологичното състояние на целия речен басейн“, обясни Попов. И допълни, че се ползва с политическа подкрепа в работата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    daskal
    Че то в Янтра, Марица, Искър, Русенски Лом... си има риба. Ама ако смяташ Перловската река в София и Барата в Плевен за реки, нещо си се объркал.
  • 4
    1
    Fmhgmhh,jh
    Ми то ….и аз го искам … но те зависи от мен! А вкички вие управляващи и управители на замърсителите Нищо не правите по въпроса! Само си чешите езиците в празни приказки …..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари