Община Русе вади от хазната 80 000 лева за дооборудване на станцията за въздуха

1
Тя ще бъде взета под наем от Община Белене за срок от 2 години
Тя ще бъде взета под наем от Община Белене за срок от 2 години

Тя ще бъде взета под наем от Община Белене за срок от 2 години

Между 60 и 80 000 лева ще струва дооборудването на автоматична станция за измерване качеството на атмосферния въздух, която Община Русе ще наеме за срок от две години от Община Белене.

Решението за явяване на търг и придобиване на възмездно право на ползване за срок от 2 години върху движима вещ собственост на Община Белене – автоматична станция за измерване качеството на атмосферния въздух със съпътстващо хардуерно и софтуерно оборудване, бе взето на сесия днес от 30 съветници, които гласуваха „За“, 0 „Против“ и 20 „Въздържали се“. Именно общинските съветници от ГЕРБ и СДС се въздържаха, тъй като не бяха удовлетворени от отговорите на администрацията на редица въпроси, които поставиха във връзка с апаратурата. Началната тръжна цена е определена на 1241,67 лева на месец без ДДС или 1490 лева на месец с ДДС.

Автоматичната станция е въведена в първоначална експлоатация през м. февруари 2015 г., в изпълнение на проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.

Станцията е оборудвана с автоматична газанализаторна апаратура за измерване на всички основни замърсители на въздуха: азотни оксиди, серен двуокис, въглероден оксид, озон и ФПЧ10, както и анализатори за измерване на специфични замърсители: бензен (анализатор сензорен тип за индикативни измервания, нереферентен метод) и анализатор за метанови и неметанови въглеводороди Thermo Scientific, модел 55i, с метод на измерване пламъчна йонизация (FID), в съответствие с приложимите норми.

В допълнение, станцията е оборудвана с гама-сонда за определяне на радиационния гама-фон и метеорологична станция за измерване на температура и влажност на въздуха, посока и скорост на вятъра, атмосферно налягане, слънчева радиация и количество валежи.

За постигане на специфичните цели на измерване на атмосферни замърсители в района на гр. Русе, а именно органични съединения от производствените площадки в промишлените зони, освен съществуващият анализатор за метанови и неметанови въглеводороди, ще бъде необходимо автоматичната станция да бъде дооборудвана.

Община Русе е изпратила писмо до МОСВ, ИАОС и РИОСВ за становище за необходимите анализатори, с които да се дооборудва автоматичната станция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари