МГ “Баба Тонка” разкри музейна сбирка

1
Експозицията, посветена на патрона на училището, разположена на приземния етаж на гимназията
Експозицията, посветена на патрона на училището, разположена на приземния етаж на гимназията

Училищната експозиция разказва за живота и делото на бележитата българка и за вековната история на русенската гимназия

Музей за бъдещето отвори врати в МГ „Баба Тонка“ след четири годишно прекъсване заради основния ремонт на сградата и пандемията от ковид. Експозицията е разположена на приземния етаж на гимназията, където са отделени две свързани помещения, съобщават от учебното заведение. Първото разказва личната, семейна и обществена история на Тонка Обретенова, във втората зала се съхранява историята на училището, предаде Дарик Радио.

Идеята да се създаде музейно пространство, наситено с информация за патрона, е свързана с отбелязването на 100-годишнината от преименуването на училището от Княгиня Евдокия на Баба Тонка. Русенската девическа гимназия, чийто наследник е днешната Математическа, е създадена още в годините на турското робство, припомнят от учебното заведение. През 1898 г. е именувана на княжеската дъщеря, непосредствено след рождението й. През 1922 г. русенци вземат решение девическото училище да получи името на известната възрожденска деятелка Тонка Обретенова.

Училищният музей дължи обновлението си на апостолската дейност на учителя по история Иван Зартов. Завръщайки се за кратко след пенсионирането си, той превръща в своя кауза работата по възстановяването на училищната памет. Преподавателят е убеден, че музеят е място, в което съвременните млади хора трябва да намират множество отговори. В него трябва да кипи живот, от славната история на гимназията, която да е източник на гордост, вдъхновение, упование в трудностите и вяра в утрешния просперитет, разказа той пред Дарик радио. Колегите му също помага в начинанието и създават 40-минутен филм за музейната сбирката.

Историята няма да стои заключена, таблата няма да немеят в тъмното, училищният музей ще е място за много инициативи, посочи Галина Бобева, директор на МГ „Баба Тонка“, чиято Амбицията на ръководството на гимназията е обновяването и модернизирането на училищните пространства да продължи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари