Златни бижута от различни епохи показва Историческия музей

0
Изложбата „Пазители на пръстените“ е подредена в музея
Изложбата „Пазители на пръстените“ е подредена в музея Видео: Русе Медиа

Изложба „Пазители на пръстените“ бе подредена в Историческия музей в Русе.

В нея са представени резултатите от археологическите проучвания на археолозите от музея, направени в 19 знакови обекта в региона през последните две години. Акцентът са трите златни пръстена, които показват три различни епохи.

Откритията, които са направени с тези три златни пръстена от различни епохи, за нас са многозначителни. Първият от тях – златният пръстен от Тримамиум, е от римско време, с цялото изящество на епохата, с гемата с пасящ кон, и ни връща в хуманността на Античността. Вторият пръстен е открит в Средновековния Червен. Изключително рядко срещано е да се намери златно изделие от тази епоха, защото в това време църквите съсредоточават основните съкровища, а и много често съкровищата не са материални. Пръстенът, който е открит на Сексагинта Приста, всъщност е от територията на Османския Русчук. Той и затова има посвещение, плочката е гравирана с надпис „Бъди чист“, т.е. отново имаме някакво послание, свързано с религиозната сфера“, обясни пред Русе Медиа директорът на РИМ-Русе проф.Николай Ненов.

Показани са още множество пръстени, наушници, обици, предмети от всекидневието, както и амфори за вино с надписите на техните собственици. „Амфорите са много важни, защото те показват, че търговията и изобщо обменът в Античността с гръцките острови тук на нашата територия е още отпреди римско време“, каза още проф.Ненов.

Предметите са открити при проучвания на селищните могили при селата Кошарна и Бъзовец, надгробните могили при с. Брестовица, крепостите Тримамиум при с. Мечка, Сексагинта Приста, Тегра при град Мартен, Червен, при с. Сваленик и Широково, античните селища при селата Батин, Кошов. Разкопките са водени от археолозите д-р Димитър Чернаков, д-р Върбин Върбанов, д-р Никола Русев, Деян Драгоев, Светлана Великова, д-р Румяна Йорданова, Светла Тодорова.

Д-р Димитър Чернаков сподели за работата си на селищната могила в Бъзовец, че най-интересната част е откритата пещ. Първоначално предназначението ѝ не е било ясно, но се оказва, че тя е служила за изпичане на керамика. Тя се намира в пласт от ранната каменно-медна епоха или отпреди 6800-6600 години и е най-ранната пещ за керамика, намерена в Северна България. Конструкцията е прототип на по-късните пещи в тракийската, античната и средновековната епохи. Двукамерната пещ е била от две части, като едната камера е вкопана в земята и в нея се кладе огънят, а втората е над нея и в нея се слагат съдовете за печене.

Д-р Върбин Върбанов работи на няколко обекта, като на Сексагинта Приста в два изкопа са намерили римска къща от 3 век с много находки, а в другия – останки от стени от 5 век, разрушени при строежа на Летния театър през 1961 г., където са открити струпани амфори.

Д-р Никола Русев е проучвал Тримамиум, където през 2019 г. откриват некропол с доста впечатляващи находки – предмети от злато, сребро, бронз, стъкло и желязо. С този обект се поставя и началото на златните пръстени, тъй като археологът има късмет да попадне на находката на златния пръстен с кончето.

Деян Драгоев е изключително щастлив, че е работил на един нов обект в Широково, който определя като един от най-знаковите в русенското Поломие. Крепостта, разкрита там, е показала един уникален от фортификационна гледна точка обект в България. Засега са проучени почти изцяло една от кулите и част от крепостната стена и има много находки.

Светлана Великова е проучвала Средновековен град Червен и църква №16. В некропола, който е от 14 век, са намерени най-представителните предмети, бижута, както и колективна находка от монети. Проучването продължава в участъците около сградата и малко по малко се разкриват етапи от градоустройството на Средновековния град, които включват 14 и 15 век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари