Баба Тонка и Стефан Караджа се присъединяват към восъчните фигури в Бяла

13
Две нови восъчни фигури ще бъдат добавени в Арт центъра в град Бяла
Две нови восъчни фигури ще бъдат добавени в Арт центъра в град Бяла Снимка: Община Бяла

Две нови восъчни фигури ще бъдат добавени в Арт центъра в град Бяла

Две нови восъчни фигури - на Баба Тонка Обретенова и на Стефан Караджа обогатиха музейната експозиция в Арт центъра в град Бяла, област Русе. С тях скулптурите вече са осем. Това съобщи кметът на града Димитър Славов, цитиран от БТА.

Той припомни, че музейната експозиция, която бе открита в края на 2021 г., включваше досега шест восъчни фигури на известни личности, свързани с историята на Бяла.

Представена е руската баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова.

Има фигури на Колю Фичето, изградил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение.

В експозицията е включена и фигура на княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от руския император Александър Втори, който също е представен.

Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла. Средствата за изработването на фигурите са събрани от дарения и с финансова помощ от общината.

"Средствата за двете нови восъчни фигури са събрани също чрез дарения и общинско финансиране. Те са изработени от търновския скулптор Борис Борисов и неговия екип, като ще бъдат представени официално в късния следобед днес. Борисов е автор и на другите шест фигури", каза Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ами
    Ха дано скоро към музейната експозиция да се присъедини и фигурата на оная спинозната мумия, Нунеф, беленския прост милиционер!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари