Колко са ваксинираните лекари и учители в Русе?

0
Една трета от лекари и педагози в Русенско са имунизирани срещу COVID-19
Една трета от лекари и педагози в Русенско са имунизирани срещу COVID-19 Снимка: Dunavmost

Една трета от лекари и педагози в Русенско са имунизирани срещу COVID-19

На фона на надигащата се четвърта вълна на коронавируса в света тезата за задължителната ваксинация сред медицински и социални служители вече започна да се обсъжда и у нас. Държавният здравен главен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви на брифинг на 21 юли, че според неговото лично мнение много наложително е да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора, тъй като много държави вече взеха такова решение.

Колко са ваксинираните лекари и учители в Русе?

На запитване на в.“Бряг“ до Министерството на здравеопазването какъв е броят на ваксинираните лекари и педагогически персонал в областта, стана ясно, че ваксинираните служители на РЗИ-Русе са 24, а от 95 лични лекари в Русенско (по данни на НСИ към 31 декември 2020 г. – б.ред.), имунизация вече имат 44 от тях. При 793 лекари в болнични заведения пък ваксинираните са една трета от тях – 243 души.

Що се отнася до педагогическия персонал в областта, преминал през имунизация, от близо 2700 педагози, ваксинираните са почти една трета – 980 души.

Ще се съгласят ли лекарите на задължително имунизиране?

Все още реакция по предложението на доц. Кунчев при нас не съм чул. Поне медицинските лица трябва да са наясно, че ваксинацията е изходът от тази болест. Да се отървем от вируса е може би силно казано все още, но поне е сигурно, че ваксините предпазват от тежко протичане на болестта и смърт“, заяви за в. „Бряг“ д-р Цветан Райчинов, председател на УС на Регионалната лекарска колегия.

Аз бях първият ваксиниран в Русе и не усещам да имам чип - така саркастично коментира д-р Райчинов конспиративните теории по темата. По отношение на броя ваксинирани медици, той поясни, че мнозина от тях са преболедували болестта и затова още не се ваксинират. А на този етап все още няма категорично становище колко време трябва да е минало след изкарване на болестта, за да се пристъпи към ваксинация.

Ваксинацията в Русенско през погледа на РЗИ

„Областта остава една от областите над средното ниво по темп на ваксинацията в страната“, поясни за в. „Бряг“ и и.д. директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева.

Тя е категорична, че Инспекцията няма инструкция за задължително ваксиниране на медицински и социални служители. Д-р Генева обясни още, че служителите на РЗИ провеждат кампания сред учители, хората с увреждания, ваксинирали са бездомните в Русе, работят активно и с медиаторите в ромската общност за ползите от имунизацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари