Има ли коклюш в Русе?

4
Коклюшът, известен още и като "магарешка кашлица", е остро инфекциозно заболяване
Коклюшът, известен още и като "магарешка кашлица", е остро инфекциозно заболяване

Коклюшът, известен още и като "магарешка кашлица", е остро инфекциозно заболяване

Забравена инфекция като магарешката кашлица се завръща в Европа. Увеличени случаи има във Великобритания и Хърватия.

Засега у нас няма опасност от епидемия, според здравните специалисти. В Русенска област например срещу заболяването са ваксинирани над 90% от децата. Единичните случаи са на деца с пропусната имунизация.

Коклюшът, известен още и като "магарешка кашлица", е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерия, което се предава по въздушно-капков път.

"Заболяването започва с леко повишение на температурата, лека кашлица, която обаче се засилва във втория стадий – конвулсивния и става пристъпна, с многократни изкашляния, дори стига до повръщане, до гърчове", заяви д-р Цветелина Мирчева, директор на Дирекция "Надзор над заразните болести", цитирана от БНТ.

Особено опасни са усложненията:

"Едно от тях е пневмонията, друго е енцефалопатия, гърчови състояния, има и смъртен изход. Най-рисково е за малките деца, които не са имунизирани, които нямат на практика защита", допълни Сд-р Цветелина Мирчева.

В България имунизацията срещу коклюш започва през 1957 година.

За последните 8 години в Русе има един регистриран случай на коклюш през 2022 година.

"Детенце на 4 години, което беше с непълен имунизационен статус, липсваше реимунизацията", добави д-р Цветелина Мирчева.

"Нашите деца всичките са имунизирани срещу коклюш. Срамота е , че пак се възвръщат такива болести, с които отдавна сме се справили с тях", каза още Диляна Енчева.

Затова и профилактиката е много важна, казват епидемиолозите. И препоръчват да не се пропускат имунизации, за да се осигури ефективна защита на организма срещу опасните болести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Ивета
    До 3: Каква бг мама, бе, шуши?? Има в много правителствени сайтове и медицински библиотеки - научни трудове, от официални медицински лица. Нали все такива търсите. Авторитети! Живейте си в сляпата вяра, че фармацията работи в полза човешкия род. Така се успокоявате, че сте важни за света. 🤭 Обясняват хората за вмешателствата в имунната система на човек до какво води. Например: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4061437/ Линкове завършващи на gov (правителствени) нали знаеш какви са? Айде, чао!
  • 2
    3
    до иветка
    ами като едвам си изкарала средното и се образоваш само от бгмама, да знаеш, само на теб вярвям! :) :) :)
  • 1
    2
    Iweta
    Многото вакси до това водят. Лабораторно отгледан щам няма нищо общо с див щам на вирус ама вярвайте им :)))))))))))
  • 6
    1
    Наблюдател
    От ноември началото се дънят като магарета цели семейства и юноши.Ама в Русе винаги са глухи и слепи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари