Какво се случва с тялото ви, когато седите твърде много

0
Ако водите заседнал начин на живот и седите твърде много, вие нанасяте вреди на тялото си както в краткосрочен, така и в дългосрочен план
Ако водите заседнал начин на живот и седите твърде много, вие нанасяте вреди на тялото си както в краткосрочен, така и в дългосрочен план Снимка: iStock

Учените отдавна са установили, че движението и упражненията имат отлични ползи за здравето, които включват всичко от понижаване на риска от заболявания и ранна смърт до по-голяма гъвкавост, изгаряне на мазнини и дори подобряване на въображението и креативността, разказват vesti.bg

Но, ако водите заседнал начин на живот и седите твърде много, вие нанасяте вреди на тялото си както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

За съжаление, във времената на пандемия, когато по-голямата част от хората са принудени да работят и учат от вкъщи и да ограничат излизанията от дома си, движенията стават все по-малко, а седенето – все по-дълго.

Вижте какво точно се случва с тялото ви, когато водите неактивен начин на живот и най-видимите странични ефекти от прекаленото седене:

Ще развиете безпокойство

Проучване от 2015 г., публикувано в списание BMC Public Health, заключва, че хората с „ниски нива на енергия”, приписвани на прекалено дългото седене, са изложени на много по-голям риск да развият тревожност. Дейностите, които включват гледане на телевизия, работа на компютър или игра на ел. игри, се наричат заседнало поведение.

36% от изследваните лица в гимназиална възраст са по-склонни да изпитват ефектите на тревожност, ако имат два часа екранно време или повече на ден. Изследователите предполагат, че безпокойството и заседналото поведение са свързани поради лош сън, „лошо метаболитно здраве” и социална изолация.

Ще развиете лоша стойка и ще получите болки в гърба

Седенето за дълги периоди от време неминуемо води до развиване на болки в гърба, което до голяма степен е причинено от повече стрес върху гърба, врата, ръцете и краката. В резултат на това здравните експерти съветват да се движите повече, да бъдете по-активни и да се разтягате редовно. Същевременно е важно да седнете близо до бюрото си, уверете се, че гърбът ви е притиснат назад към стола ви, за да осигурите правилно седене и ако работите задължително поддържайте екрана на компютъра на нивото на очите.

Ще се разсейвате по-лесно

Прекаленото седене всъщност ще притъпи вниманието ви, което ще ви направи много по-уязвими на разсейване. Хората, които прекарват повече заседнало време в периоди с продължителност 20 минути или повече, са по-малко способни да преодолеят разсейването.

Ще качите килограми

Ако седите, не изгаряте много калории. Според проучване сред селскостопански работници, публикувано във Physiology (Bethesda), тези, които прекарват дните си на крак, вероятно ще изгарят 1000 калории повече на ден от работещите, които прекарват дните си седнали на бюро.

Излагате се на риск от образуване на кръвни съсиреци

Продължителното седене, без да ставате, за да се движите, може да доведе до дълбока венозна тромбоза. Тя обикновено засяга големи вени на бедрото и крака, но може да присъства и в други части на тялото. След като съсирекът се образува във вената, той може да пътува до сърцето и белите дробове, образувайки белодробна емболия, което може да причини задух, болка в гърдите и дори смърт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари