Кои са необратимите последици след прекаран коронавирус

0
При някои хора се получават трайни неврологични промени след излекуване от COVID-19
При някои хора се получават трайни неврологични промени след излекуване от COVID-19

Хремата не е директен ефект на коронавируса, а резултат от реакцията на имунната система към него

Натали Тронсън, учен от Мичиганския университет, посочи необратимите ефекти върху здравето на пациенти, които са прекарали коронавирус. Нейните изследвания са публикувани в списанието MedicalXpress и цитирана от zdrave.to.

Специалистът каза, че въздействието на SARS-CoV-2 върху мозъка в някои случаи е едно от най-сериозните последствия от заболяването. Например, дългосрочните ефекти върху мозъка, причинени от болестта, включват миалгичен енцефаломиелит (или синдром на хронична умора ) и синдром на Гилен-Баре. Това е бързо прогресиращо автоимунно разстройство на периферната нервна система.

Както Тронсън обясни, последствията се причиняват както от директна вирусна инфекция на мозъчната тъкан, така и от влиянието на вируса чрез инфекция на епителните клетки и имунната система. Това допринася за трайни неврологични промени след излекуване от COVID-19.

Лекарят обясни още, че много от симптомите на коронавируса всъщност са свързани със защитните реакции на имунната система. Например хремата не е директен ефект на коронавируса, а резултат от реакцията на имунната система към него. Неразположението, умората и треската се случват поради активирането на специализирани имунни клетки в мозъка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари