Европейски микрофон. България: "кошмарът" на Брюксел

4
Страна, засегната от корупция, която е най-бедна в Европа
Страна, засегната от корупция, която е най-бедна в Европа

България е парламентарна република, държава-членка на Европейския съюз с повече от седем милиона жители, една от най-бедните в Европа. 

Страна, засегната от корупция. Хиляди млади българи отиват в чужбина, за да работят и да подкрепят страната, като запазват семействата си в родината, пише francetvinfo.fr.

Ако всичко е започнало през 681 г., раждането на първото българско Дунавско царство, чрез обединението на славянските и българските племена от Дунав, България започва да се появява между 852-888 г., когато приема християнство и братята Кирил и Методий създават кирилицата. А именно, че Кирил и Методий, евангелистите от южните славяни също донесли и на хърватите кирилицата, но с вдъхновение от етиопската азбука, която родила глаголицата, породила историческото и културно движение.

Що се отнася до България, тази евангелизация е съпроводена от изграждането на български православни манастири, които разработват българската национална идентичност. Българите ще преживеят и златен век между 893-927 г., когато царят на българите, Симеон Велики, ще се опита да завладее Византия.

Най-трагичната епоха ще се случи по време на второто царство на България и падането на цар Иван III през 1393 г., когато страната ще падне за пет века под османско владичество. Така България, освободена от османците, ще се възроди през 1878 г. с Договора от Сан Стефано, краят на руско-турския конфликт. Но България ще остане обект на Истанбул. 

Грешки в историята

След това България се заблуждава в своите съюзи. Първо по време на Първата световна война от 1914-1918 г., тя е съюзник на централните империи и е принудена, когато подписва Договора от Нюи, да даде Македония на Гърция, като същевременно запази достъпа си до Егейско море и Добруджа.

Тогава, през 30-те години, при Борис ІІІ, тя отново остава съюзник на великите силите. След преврат в полза на СССР през 1944 г., България е окупирана от Червената армия. Страната ще трябва да изчака до 1989 г., разпадането на съветския блок, за да намери пътя на демокрацията и през 2007 г. да влезе в Европейския съюз.

Измъчена политическа класа  

Въпреки че различните скандали с участието на политици и бизнесмени разтърсват България, не може да се каже, че те са опетнили партията на българския министър-председател Бойко Борисов, тъй като тази дясноцентристка партия спечели последните избори в Европа.  

Бойко Борисов, бивш кмет на София, е премиер за трети път. Ако Бойко Борисов има доста скучна автобиография, това не се отнася за Президента на републиката Румен Радев, бивш български офицер от военновъздушните сили, който беше подкрепен от БСП за избирането му в 2017.  

Напрегната национална ситуация  

Ако българите не излязат на улицата, за да изразят недоволството си от националната ситуация, същите тези българи са свидетели на многократни скандали, които могат да подхранват само техния гняв.

Както олигарсите са компрометирани в сенчест бизнес, политическият и административен клас на високо равнище също е замесен в тъмните случаи на присвояване на европейски фондове или гигантски обекти, чиято власт пренебрегва щетите за околната среда, включително в зони, класифицирани като „Натура 2000“ под европейска закрила.  

Що се отнася до туризма, строителните предприемачи или туристите не гледат на запазването на туристическите обекти, стига мястото да генерира повече печалби. Като част от разследване на евентуално злоупотреба с десетки милиони евро за развитие на туризма, български заместник-министър на икономиката Александър Манолев бе обвинен в измама срещу европейски фондове, когато е бил заместник-министър на туризма.

Но не е само замесеният от Александър Манолев, тъй като това разследване на Софийската прокуратура, се отнася до реалното разпределение на 746 туристически къщи, построени от 2007 до 2013 г.

100 милиона евро от европейски фондове. 

Нещо повече, разследването разкрива и използването на сто превозни средства и яхти, придобити с европейски фондове за туристически цели, също се отнася до съмнителни сделки с имоти. 

Политици и министри подадоха оставки, и въпреки че са член на Европейския съюз, България наистина не е следвала Брюкселския кодекс, който сега наблюдава отблизо от общинските власти. 

Що се отнася до България, виждаме оттеглянето на младите и активни хора на страната в чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари